Estelle-kaptein: – Israel brukte vold

Seilskuta Estelle ble lørdag eskortert inn til den israelske havnebyen Ashdod lørdag etter å ha blitt bordet av israelske soldater. Skipet var på vei til Gazastripen da det ble stanset. Kapteinen på skipet sier soldatene brukte vold mot aktivistene. Foto: Reuters Les mer Lukk

Kapteinen på aktivistskipet Estelle sier israelske soldater brukte vold, blant annet sjokkpistoler, da de bordet skipet i helgen.

– Det ble brukt vold. Foran øynene på meg ble det brukt sjokkpistoler, også mot eldre personer. Til sammen elleve personer ble truffet, og flere av dem har fortsatt synlige brannskader, sier den finske kapteinen Mika Jämiä.

Han avviser dermed uttalelsene fra Israel om at det ikke ble brukt vold da skipet ble bordet.

Ship to Gaza-skipet Estelle var på vei til Gazastripen med forsyninger til den blokkerte enklaven, da det ble bordet av maskerte israelske soldater lørdag formiddag.

Kaptein Jämiä sier til finske medier at ingen av aktivistene om bord gjorde motstand, men sto stille mens soldatene var hardhendte mot dem.

Estelle ble ført i land til havnebyen Ashdod, der alle som var om bord ble pågrepet, også de fire nordmennene som var på skipet.

Jämiä sier han ikke vet hva som vil skje med skipet, som nå er beslaglagt av israelske myndigheter.

– De ødela umiddelbart alle apparater som kunne vise eksakt hvor skipet befant seg. Jeg ba om å få loggboken, men fikk den ikke, forteller han.

Jämiä opplyser at Estelle var lastet med varer som innbyggerne på Gazastripen selv hadde bedt om å få, blant annet sement, kjemikalier til å rense vann, fotballer, teaterrekvisita og musikkinstrumenter i tillegg til 40 tonn sement.

De fire nordmennene Aksel Hagen, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold er alle løslatt fra israelsk varetekt. Hagen kom hjem til Norge tirsdag, mens de andre skulle komme tilbake onsdag og muligens torsdag.