«Skrik» stilles ut:

– Like stort som å få «Mona Lisa»

Edvard Munchs «Skrik» står nå utstilt i Museum of Modern Art (MoMA) i New York i USA. Foto: Harald Nygaard Kvam (NTB scanpix) Les mer Lukk

– Dette er veldig spennende, vi har et av verdens aller mest berømte verk hengende på veggen, sier en lykkelig sjefskurator Ann Tempkin ved MoMA New York. Onsdag stilles «Skrik» ut som eneste versjon av verket utenfor Norge.

Fakta om «Skrik»:  
  • Edvard Munch malte sitt første «Skrik» i 1893. I alt finnes det fire versjoner, tre er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet. Det siste verket ble i vår solgt av forretningsmannen Petter Olsen.
  • Bildet gikk under hammeren hos auksjonshuset Sotheby's i New York 2. mai.
  • Ifølge avisa Wall Street Journal var kjøperen den amerikanske forretningsmannen Leon Black.
  • Verket som ble solgt, er ett av to laget i pastell på papp. De to andre versjonene er malt i olje.

(Kilder: Munch-museet, Sotheby's og Nasjonalgalleriet)

Millioner av mennesker verden over fulgte spent med da auksjonshuset Sotheby's solgte den eneste versjonen av «Skrik» i privat eie tidligere i år. Verket satte ny rekord med en prislapp på svimlende 120 millioner dollar.

Nylig ble det kjent at Museum of Modern Art (MoMA) får stille ut bildet i seks måneder. De tre andre versjonene er alle i Norge.

– Dette er veldig bra for oss. Dette bildet er et ikon og det mest kjente verket innen moderne kunst, sier sjefskurator ved museet, Ann Tempkin, da NTB møter henne tirsdag kveld.

Les også: Viser frem «Skrik» for første gang etter kjøpet

Godt beskyttet

Hun viser oss stolt utstillingen der «Skrik» troner i ensom majestet midt i rommet, godt beskyttet bak tykt pleksiglass og med vakter på siden.

– Vi merker allerede stor pågang fra verdenspressen, og jeg regner med at mange besøkende også vil være veldig interessert i dette verket. Så det at vi får lov til å låne det i en periode, er en utrolig mulighet for oss, tilføyer hun.

– Hva tenkte du da du fikk nyheten om at MoMA får stille ut «Skrik»?

– Vi ble ekstremt glade. Dette er et utrolig kjent bilde, men å se det med egne øyne er noe helt eget.

Les også: Amerikansk milliardær kjøpte «Skrik»

Trekkplaster

Daglig strømmer tusenvis av mennesker til museet, som ligger midt på Manhattan i New York og blant annet huser verker av Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Pablo Picasso.

Tempkin tror «Skrik» kan bli et enda større trekkplaster.

– Interessen for dette bildet er unik. Det er noe alle kjenner til fordi det er et av de sjeldne mesterverkene som virkelig treffer deg når du ser det. Alle får et forhold til «Skrik» på grunn av alle følelsene bildet utstråler.

Nysgjerrige turister

Flere turister og amerikanere kikket nysgjerrig inn gjennom vinduene på museet, som var stengt tirsdag, men som ettertrykkelig markerte at «Skrik» var ankommet.

– Det er absolutt noe vi kommer tilbake for å se i morgen, dette er jo et verk alle har sett bilder av, og mange jeg kjenner har plakater med «Skrik», forteller Amanda Lane fra Storbritannia.

Les også: Skrik-salg gir økt pågang ved Munch-museet

Hun og mannen er på besøk i New York og gjenkjenner umiddelbart «Skrik» på plakatene i vinduet.

– Det er ikke et bilde jeg personlig ville hatt på veggen, til det er det et for voldsomt uttrykk, men det er absolutt morsomt å kunne få sett det på nært hold, mener Daniel Lane.

Les også: Auksjonssjef: - Verden må lære at Munch er norsk

– Vi lærer jo om «Skrik» på skolen, så jeg tror alle amerikanere har et forhold til dette bildet. Det er helt unikt og absolutt noe jeg har lyst til å se mens det er utstilt her, tilføyer en annen besøkende, Michael Eshom fra California.

Les også:

Petter Olsen om «Skrik»-salget: - Jeg er fornøyd

«Skrik» - et trofé i kunstverdenen

«Skrik» vises fram i New York