Utenlandske jihadister strømmer til Mali

En regjeringsvennlig militsgruppe trener i Mali. Snart kan de komme til å delta i kamper mot islamistene som har tatt kontroll over den nordlige delen av landet. Foto: Malin Palm / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere hundre utenlandske jihadister har strømmet over grensen til Mali i helgen for å komme de lokale islamske ekstremistene til unnsetning.

Innbyggere i byene Timbuktu og Gao, maliske sikkerhetsrepresentanter og islamistiske kommandanter bekrefter at en stor strøm av væpnede, utenlandske menn er kommet over grensen de siste to dagene. Det skal i hovedsak være menn fra Sudan og Vest-Sahara.

– De er bevæpnet og forklarte at de er kommet for å hjelpe sine muslimske brødre mot de vantro, sier en innbygger i Timbuktu om de rundt 150 som er kommet dit. Et tilsvarende antall er kommet til Gao, lenger øst.

Les også: Forbereder militær intervensjon i Mali

Intervensjon

Væpnede islamister har kontrollert den nordlige delen av Mali i flere måneder. Men flere vestafrikanske land planlegger en intervensjon for å hjelpe regjeringen i Mali å gjenvinne kontrollen. FNs sikkerhetsråd har gitt planene sin støtte, og EU har lovet bidrag til intervensjonen, muligens i form av militær trening av Malis soldater.

Før helgen erklærte EUs 27 medlemsland at islamistenes kontroll over det nordlige Mali er en trussel mot Europa. Spesielt Frankrike, Malis tidligere kolonimakt, presser på for en rask intervensjon.

Les også: - Islamistene i Mali rammer kvinner

Enkelte eksperter er skeptiske til planene og mener at verdenssamfunnet i stedet burde forsøke å forhandle med islamistene.

Svarer med samme mynt

Islamistene selv bekrefter at de har fått forsterkninger fra utlandet.

– De ønsker krig, vi vil gi dem krig. Det er derfor våre brødre kommer fra alle steder for å være med oss. De kommer fra leirene i Tindouf i Algerie, fra Senegal, Elfenbenskysten, fra overalt, sier en islamistleder i Gao.

Opprørerne tok makten etter et kaotisk militærkupp i Malis hovedstad Bamako, som ble begrunnet med at myndighetene ikke ga soldatene nok utstyr til å slå ned opprørerne i nord. Med i stedet for at kampen mot opprørerne ble skjerpet, skapte de et maktvakuum som opprørerne visste å utnytte. Først tok tuareg-opprørere kontroll over det nordlige området. Deretter ble de fravristet kontrollen av ytterliggående islamister, som i dag kontrollerer et ørkenområde som er større enn Frankrike.

De nye makthaverne har innført strenge sharialover, som innebærer at lovbrytere risikere å få hender og føtter hogd av. Utroskap straffet med steining, og kvinner har fått ordre om å dekke seg helt til.

Islamistene har også begynt å ødelegge historiske graver og andre gamle byggverk som Timbuktu er kjent for.

Les også: Kjærestepar steinet til døde i Mali

3.000 soldater?

Det er den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS som står i spissen for den planlagte intervensjonen. Organisasjonen har varslet at den kan komme til å sende opptil 3.000 soldater til Mali, men det er foreløpig uklart hvordan operasjonen skal finansieres og dens konkrete form.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sa søndag at styrkene kan begynne å trene på operasjonen med det samme. Frankrike har tilbudt seg logistisk støtte, men ingen soldater på bakken.

Timbuktu er nå under Ansar Dines kontroll, en gruppe som ledes av en tidligere tuareg-opprører og Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), Timbuktu er nå under Ansar Dines kontroll, en gruppe som ledes av en tidligere tuareg-opprører og Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Gao kontrolleres av Bevegelsen for enhet og hellig krig i Vest-Afrika (MUJAO), en avlegger av AQIM.