Flere sier ja til EU

EU-flagget vaier i vinden i Berlin. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

EU-motstanden hos nordmenn er fortsatt høy med over 70 prosent som sier nei, mens færre enn 20 prosent vil ha norsk medlemskap. Likevel sier noen flere enn før ja til EU.

72,4 prosent sier nei til norsk medlemskap, og kun 18,9 prosent sier ja.

Nei-siden har gått tilbake 7,4 prosentpoeng siden toppen på nær 80 prosent i januar. Ja-siden har gått fram med 6,3 prosentpoeng siden bunnoteringen på 12,6 prosent i januar. Det viser en ny meningsmåling Sentio har gjennomført for Nationen og Klassekampen.

Men verken ja- eller nei-siden tar tallene som tegn på at stemningen i folket er i reise med å snu.

Leder Paal Frisvold i Europabevegelsen kaller målingen interessant.

– Det er alltid gledelig å spore en økt oppslutning om EU-medlemskap, men det er fremdeles en lang vei å gå for at folk skal få en bedre forståelse av hva EU er, sier han.

Leder Heming Olaussen i Nei til EU sier EU-motstanden er grunnfestet i det norske folk og viser til at nei-standpunktet hadde over 60 prosents oppslutning allerede før den økonomiske krisen i EU slo inn.

– Om det er 77 eller 72 prosent som sier nei til EU er av marginal interesse. Det er nivået på motstanden som er interessant. Så lenge det ligger over 70 prosent og tilhengerne er på under 20, så skjønner alle at ja-siden har en håpløs sak, sier han.

Målingen er tatt opp både før og etter at det ble kunngjort at EU ble tildelt Nobels fredspris. Både ja- og vet-ikke-gruppen styrket seg noe etter kunngjøringen.