Muslimske kilder: – 100 norske ungdommer i Syria

syede5b2: Kamper mellom den syriske hæren og opprørere i byen Haram, rett ved grensa til Tyrkia, fredag. Ifølge kilder NRK har snakket med, deltar rundt 100 norske ungdommer i konflikten. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Så mange som 100 norske ungdommer har reist til Syria for å delta i borgerkrigen, forteller kilder i muslimske miljøer. Det er flere ganger så mange som hva etterretningstjenesten anslår.

Anslaget kommer fra onkelen til to av dem som skal ha reist til Midtøsten for å kjempe på de syriske opprørernes side, melder NRK. Også andre kilder i miljøene kommer med tilsvarende opplysninger.

– Ungdommer har bare én ting å gjøre. De drar dit for å ofre sine liv for å redde uskyldige, sier onkelen. En av nevøene skal være mannen som nylig ble rapportert død, men som torsdag denne uka ga livstegn fra seg ved å sende en tekstmelding hjem til familien.

Les også: - Arfan Bhatti kriger i Syria

Etterretningstjenesten anslår at over 20 radikale norske islamister for tiden er i Syria, og minst sju av dem kriger ifølge tjenesten sammen med al-Qaida. I Syria får de norske krigerne trening i våpenbruk og bruk av eksplosiver. Sjefen for Etterretningstjenesten, general Kjell Grandhagen, er bekymret for hva som kan skje når krigerne kommer tilbake til Norge.

Justisminister Grete Faremo (Ap) uttalte torsdag at Norge vil straffeforfølge nordmenn som reiser til utlandet for å delta i krig.