Forbereder militær intervensjon i Mali

Malis president Dioncounda Traore (t.h.), her sammen med Den afrikanske unions leder Nkosazana Dlamini-Zuma under et toppmøte i Bamako fredag, mener landet ikke har noe tid å miste i kampen mot islamistene som herjer nord i Mali. Foto: Adama Diarra / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Malis president mener det ikke er ett sekund å miste i kampen for å jage bort ytterliggående islamister fra den nordlige delen av landet. EU erklærer at situasjonen er en trussel mot Europa.

– Vi må ikke miste ett eneste sekund. Dette er en nødsituasjon, det er et kappløp mot tiden, sa Malis president Dioncounda Traore fredag.

Samme dag møttes afrikanske og europeiske ledere for å planlegge en militær intervensjon i det store ørkenområdet, der blant annet oldtidsbyen Timbuktu ligger.

Møtes holdes en uke etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som gir vestafrikanske land 45 dagers frist til å legge fram en plan for en militær intervensjon som skal drive islamistene fra makten.

EU-støtte

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har varslet at den vil kunne sende 3.000 soldater til området. Også EU har sagt seg villig til å gi «omfattende støtte» til operasjonen, blant annet ved å trene Malis militære styrker.

Den nordlige delen av Mali ble overtatt av ytterliggående islamister i forbindelse med det kaotiske kuppet som rammet landet i mars.

Les også: - Islamistene i Mali rammer kvinner

Både Malis naboland og vestlige land er oppsatt på å jage islamistene bort. Frykten er at området skal bli en ny trygg havn for al-Qaida.

De nye makthaverne har ødelagt flere historiske graver som står på FNs verdensarvliste, i tillegg til at de har innført strenge sharialover. Kvinner uten hodeplagg blir pågrepet, mistenkte tyver får hender amputert og ugifte par risikerer å bli steinet.

Takket Frankrike

Under møtet fredag takket Malis president både Den afrikanske union, FN og Frankrike, som er Malis tidligere kolonimakt. Frankrikes president François Hollande har gitt sin fulle støtte til en militær intervensjon og mener den bør skje raskt.

EU-ledere erklærte fredag at islamistene nord i Mali er en trussel mot Europa.

– Denne situasjonen utgjør en umiddelbar trussel mot Sahel-regionen, samt mot Vest- og Nord-Afrika og mot Europa, het det i en felles kunngjøring fra EU-ledere, ifølge Reuters.

Les også: Kjærestepar steinet til døde i Mali

Nigerias president Gooduck Jonathan, AU-sjef Nkosazana Dlamini-Zuma og flere høytstående europeiske diplomater deltok på fredagens møte i Malis hovedstad. Blant dem var også Italias tidligere statsminister Romano Prodi.

Afrika-ekspert Mats Utas ved Nordiska Afrikainstitutet er skeptisk til en militær intervensjon. Han mener at verdenssamfunnet i stedet bør forsøke å forhandle med islamistgruppa Ansar al-Din.