Syria får skylden for bilbombe i Beirut

Brannfolk forsøker å slukke flammene etter en eksplosjon i sentrum av Beirut fredag. Foto: Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

Libanesiske politikere er overbevist om at Syrias president Bashar al-Assad står bak bombeangrepet som drepte en av landets mest sentrale etterretningssjefer.

Den kraftige bilbomben gikk av i et hovedsakelig kristent strøk i sentrum av Beirut fredag ettermiddag. Flere boligblokker ble rasert, og minst tre personer ble drept, i tillegg til at nesten 100 mennesker ble såret, ifølge landets helseminister. Andre kilder oppgir at minst åtte mennesker ble drept.

Blant de drepte var etterretningssjefen Wissam al-Hassan. Han var en kjent kritiker av Syria og har etterforsket flere angrep som Syria og Libanons egen Hizbollah-bevegelse anklages for å stå bak.

Han var også en nær alliert av eksstatsminister Rafik Hariri, som ble drept av en bombe i Beirut i 2005. Al-Hassan ledet senere etterforskningen av attentatet, der bevisene også pekte mot Syria og sjiamuslimske Hizbollah.

En av de siste sakene han etterforsket, førte til at den syrisk-vennlige politikeren Michel Samah ble arrestert. Han skal ha vært en nær alliert av nabolandets president.

Peker på Assad

Hariris sønn, Saad al-Hariri, som selv har vært statsminister i Libanon, mener det er soleklart at Syrias president står bak bomben fredag. Nå regner han med kraftige reaksjoner i den libanesiske befolkningen.

– Det libanesiske folket vil helt sikkert ikke være tause etter denne fryktelige forbrytelsen, og jeg, Saad Hariri, lover at jeg ikke vil være taus, sa Hariri i et TV-intervju fredag kveld.

Også den kjente libanesiske druserlederen Walid Jumblatt hevder at Assad står bak drapet på Wissam al-Hassan.

Les også: Advarer mot globale ettervirkninger

Fredag kveld ble det meldt om demonstrasjoner flere steder i Libanon. Både i Beirut, Bekaadalen og Saida tente sunnimuslimer på dekk og sperret gater.

USA og Vatikanet fordømmer angrepet, mens Frankrikes president François Hollande ber libanesiske politikere stå samlet mot forsøk på å destabilisere landet.

I det siste har spenningene mellom landets ulike religiøse grupper økt som følge av borgerkrigen i Syria.

Store ødeleggelser

To boligblokker skal ha blitt fullstendig ødelagt i eksplosjonen. En bygning var fortsatt i brann mens hjelpearbeidere fra Røde Kors bar ut blodige lik og sårede. Balkonger ble revet av, vinduer knust og biler smadret under betongblokker som raste sammen. Bomben førte til så kraftige rystelser at flere innbyggere trodde det var snakk om et jordskjelv. Hendelsen gjenoppliver minner som mange har fra den blodige og kaotiske borgerkrigen, som varte fra 1975 til 1990.

Les også: - Syriske bombeplaner avdekket i Libanon

Sist gang en bilbombe eksploderte i Libanon var i februar 2008. Før dette ble imidlertid en rekke politikere drept av bilbomber i landet, og ofte falt mistanken på Syria og Hizbollah som i dag dominerer den libanesiske regjeringen.

Syria var raskt ute å med å fordømme angrepet fredag.

– Denne typen feige terrorangrep kan ikke rettferdiggjøres, uansett hvor de forekommer, sier informasjonsminister Omran al-Zohbi ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået Sana.

Noe senere fordømte også Hizbollah angrepet. I en kunngjøring som ble publisert på TV-stasjonen Al-Manar, betegnes angrepet som et forsøk på å «destabilisere Libanon og den nasjonale enheten».

Barn i gatene

Bomben gikk av i bydelen Ashafriyeh, og angrepet skjedde midt i rushtrafikken. Mange foreldre og barn var på vei fra skoler og barnehager.

Bare 200 meter unna ligger hovedkvarteret til det kristne Falangistpartiet.

Lederen av Falangistpartiet, Sami al-Gemayel, sier at det lenge er blitt advart om at noe slikt kom til å skje.

– Staten må beskytte innbyggerne! Vi kan ikke godta noen somling i denne saken, vi kan ikke fortsette slik. Vi har advart mot dette i et år. Det er nok, sier al-Gemayel, som opplevde at hans egen bror ble likvidert for seks år siden.