Stadig flere amerikanere gir opp jakten på jobb

Arbeidssøkere har satt seg i kø utenfor et arbeidstreningskontor som blir drevet av et fagforbund i New York. Køen av arbeidssøkere bare vokser, og mange har nå rett og slett gitt opp å lete etter arbeid. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Da Daniel McCune var ferdig utdannet for tre år siden, trodde han de gode karakterene hans raskt og enkelt ville gi ham jobb i regjeringsapparatet i USA. Men alle dører var stengt.

Med eksamenspapirer fra Liberty-universitetet i delstaten Virginia sendte Daniel søknader til det nasjonale sikkerhetsdirektoratet NSA, det føderale politiet FBI og flere andre offentlige institusjoner. Han ble bare kalt inn til to jobbintervjuer og fikk ingen jobb.

Etter en lang og skuffende jakt på arbeid ga 26-åringen opp i fjor høst. Han er en av stadig flere amerikanere som ikke engang orker å stille seg i køen av arbeidsledige, en kø som nå teller vel 12,5 millioner amerikanere.

Les også: - Det er viktigere ting i livet enn penger

Valgkamp

Arbeidsløsheten er et viktig tema i valgkampen foran presidentvalget i USA 6. november. Dette er ett av områdene der sittende president Barack Obama er sårbar for angrep, og der utfordreren Mitt Romney ser muligheten til å komme på offensiven.

Arbeidsløsheten var offisielt på 8,1 prosent i august, men dersom alle de som har gitt opp jakten på arbeid var telt med, ville ledigheten vært på 10,5 prosent.

Flyttet hjem

– Det fins ikke noe arbeid der ute, og det kommer vel ikke til å bli noe på en god stund, sier Daniel til nyhetsbyrået Reuters.

Han har flyttet hjem til foreldrene i New Concord i delstaten Ohio og får hjelp av dem til å betale ned studiegjelden på 20.000 dollar (115.000 kroner).

– Jeg liker det ikke, jeg syns det er pinlig, forteller Daniel.

Han tilføyer at han mest av alt føler seg som en taper, en «dropout» som har hoppet av fra skolen og ser dagene passere uten mål og mening.

Les også: Romney lover jobber og nytt håp

Ulønnet arbeid

Amerikanere i alle aldre faller ut av arbeidsstyrken, men problemet er mest akutt for de unge. Blant dem mellom 20 og 24 år har andelen som er i arbeid sunket med 4,4 prosent siden 2007.

Eksperter frykter at USA vil tape konkurranseevne når så mange unge ikke klarer å skaffe seg verdifull arbeidserfaring og bygge en karriere.

Mange unge forsøker å holde kunnskapene ved like ved å jobbe som frivillige i organisasjoner og som ubetalte lærlinger. Andre tyr til svart arbeid, eller rett og slett kriminalitet, og skaffer seg dermed inntekter fra det som på fint kalles den uformelle sektoren.

Noen vender tilbake til skolebenken, men kostnadene ved å studere er til hinder for mange.

Les også:

- Hadde aldri godtatt norsk arbeidsmoral her i Hong Kong

Her er supergründernes beste tips

Åtte knep som får deg på trening før jobb

Les flere nyheter