NATO-soldat drept av afghansk soldat

En politimann holder vakt under en demonstrasjon mot en islam-kritisk film i Kabul for en uke siden. Krangling om kultur og religion skal ha vært årsak til flere konflikter mellom afghanske og amerikanske soldater som har endt med at afghanere har skutt og drept sine vestlige kolleger. Bakgrunnen for lørdagens hendelse er ukjent, men ifølge afghanske myndigheter begynte det hele med en verbal krangel. To amerikanere og tre afghanere ble drept, ifølge afghansk politi. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Enda en gang er en NATO-soldat og en annen vestlig person drept av en afghansk medsoldat. Episoden krevde også livet til tre afghanske soldater.

Det er for tidlig å si hvordan samarbeidet mellom NATO og Afghanistan vil bli påvirket av angrepet, ifølge en talsmann for den internasjonale ISAF-styrken, som ledes av NATO.

Også en sivil person, som var innleid av NATO, ble drept da den afghanske soldaten begynte å skyte mot kollegaene. Nasjonaliteten til de to er ikke bekreftet, men ifølge afghanske kilder var begge amerikanere. Hendelsen førte også til at tre afghanske soldater ble drept, ifølge talsmann for afghansk politi, Abdul Wali. I tillegg ble tre amerikanere og to afghanere såret, ifølge Wali.

Drapene fulgte etter en krangel under en felles operasjon i Wardak-provinsen vest for Kabul lørdag kveld, opplyser myndighetene i provinsen.

Les også: Norge ute av afghansk provins

Rasende general

USAs militære toppsjef i Afghanistan, general John Allen, sier han er «mad as hell» (helvetes rasende) over at afghanske soldater dreper vestlige soldater.

– Jeg er helvetes rasende, for å være ærlig. Vi er villige til å ofre mye for denne kampen, men vi er ikke villige til å bli drept for den, sier Allen i et intervju med «60 Minutes» på CBS, som skal publiseres søndag.

Han forventer imidlertid at de vil fortsette selv etter at USA og NATO avslutter kampoperasjoner i 2014.

Les også: Soldater tiltalt for å ha tisset på døde talibanere

To ukers opphold

Angrepet lørdag fant sted like etter at felles operasjoner mellom vestlige og afghanske styrker ble gjenopptatt etter et to uker langt opphold. USA varslet nylig at slike operasjoner snart er tilbake på et normalt nivå.

En rekke såkalte «innside-drap» førte for to uker siden til at NATO innstilte felles operasjoner. Det skjedde etter at over 50 vestlige soldater var drept av afghanere i uniform. De to ukene er blant annet blitt brukt til å trappe opp sikkerhetsklareringen av afghanske sikkerhetsstyrker.

Les også:

Britisk soldat fikk barn i Afghanistan

Norsk krigshelt spionerte for NATO i Jugoslavia

Taliban sier angrep på prins Harrys base var hevn

Les flere nyheter