Abbas ber FN oppgradere palestinernes status

Mahmoud Abbas på FNs talerstol torsdag. NTB scanpix Les mer Lukk

Palestinernes leder Mahmoud Abbas ber FN styrke den palestinske FN-delegasjonens status og anerkjenne dem som representanter for en stat. Ærekrenkende, kalte Netanyahu talen.

Abbas gikk også til et kraftig verbalt angrep på Israels politikk da han torsdag talte til FNs hovedforsamling og sa at tiden er i ferd med å løpe ut for en tostatsløsning.

– Til tross for all kompleksiteten ved den herskende situasjonen, sier vi til verdenssamfunnet at det fortsatt er en sjanse, kanskje den siste, til å redde tostatsløsningen og freden, sa Abbas til FNs hovedforsamling.

Han oppfordret FN til øyeblikkelig å vedta en resolusjon som kan ligge som grunnlag for å komme ut av den fastlåste situasjonen.

Les også: Ahmadinejad mener Vesten står i ledtog med djevelen

Israel-venner mister skattefradrag

– Rasistisk

Abbas kalte i talen den israelske bosetningspolitikken i de okkuperte områdene folkerettsstridig, katastrofal og rasistisk. Ifølge Abbas truer den israelske politikken med å bli «en ny katastrofe» for det palestinske folket.

– Vi møter nådeløse bølger av angrep mot vårt folk, våre moskeer, kirker og klostre, våre hjem og våre skoler, sa han, og tilføyde at det samme gjaldt palestinernes avlinger og eiendom for øvrig.

Les også: Leger lar kvinne (31) sulte seg til døde

ICC stanser Israel-etterforskning

– Ærekrenkende

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk til kraftig angrep på den palestinske lederen Mahmoud Abbas' tale da han selv fikk ordet i FN torsdag.

– Ærekrenkende, kalte Netanyahu talen.

Han gikk deretter over til å kommentere situasjonen i Iran.

– Verdens framtid står på spill, sa den israelske lederen, som krevde at en klar, rød linje må settes for Irans utvikling av atomvåpen.– Det er sent, veldig sent, tilføyde han.

Les også: Israel frigir palestinere

Les flere nyheter