Tilstår drap i Larvik

Politiet gjør sine undersøkelser utenfor Holms motell mandag morgen der en mann ble skutt I natt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

En 20 år gammel mann har tilstått at han skjøt og drepte en 35-åring i Larvik natt til mandag.

Natt til mandag ble en 35 år gammel mann skutt og drept på Holms motell utenfor Larvik. 35-åringen forsøkte å komme seg til en bensinstasjon i nærheten av motellet, men blødde så kraftig at han døde på veien.

20-åringen som nå har tilstått, ble pågrepet bare en time etter drapet – i en leilighet noen kilometer fra åstedet.

Mannen skal ha lagt kortene på bordet under et avhør.

– Min klient innrømmer å stå bak drapet nå som han er nykter, sier 20-åringens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, til ABC Nyheter.

– Jeg vil karakterisere det første avhøret som diskutabelt.

– Var din klient påvirket av alkohol eller narkotika under det første avhøret?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det jeg kan si er at han ikke var seg selv, utover det kan det diskuteres om det var forsvarlig å gjennomføre det første avhøret, sier Hasle.

Les også: To varetektsfengslet etter drapet i Larvik

Gått noen runder med seg selv

Det skal ha vært ønsket om å fortelle de pårørende hva sin virkelig skjedde den dramatiske natten som ligger til grunn for tilståelsen.

– Han opplever situasjonen som veldig vanskelig og tenker på at de pårørende trenger å få vite hva som har skjedd. De siste dagene har han tenkt og gått noen runder med seg selv, sier Hasle.

– Ønsket om at sannheten skal komme frem har hatt stor betydning. I tillegg ønsker han å være åpen mot sin- og offerets familie. Han tar dette svært tungt, fortsetter han.

– Det er fortsatt fem siktede i saken

I en pressemelding sier politiet at tilståelsen er et direkte resultat av mange etterforskningsskritt.

– Det er fortsatt fem siktede i saken og det gjenstår betydelig arbeid før det kan trekkes noen endelig konklusjon om oppklaring, sier politiadvokat Magnar Pedersen.

Politiadvokaten vil ikke kommentere innholdet i etterforskningen så langt, men havder at saken fortsatt har høy prioritet etter 20-åringens tilståelse.

I tillegg til 20-åringen som har tilstått og hans 42 år gamle far, ble to menn og en kvinne, alle i 20-årene, varetektsfengslet etter drapet. Kvinnen ble løslatt tirsdag, men siktelsen er opprettholdt.

Les også: Far og sønn er siktet i brutal drapssak

Banket opp og skutt i ryggen

Politiet har siden drapsnatten jobbet med en teori om at 20-åringen skal ha ønsket å hevne et forhold for sin far. Etter det ABC Nyheter erfarer skal det ha vært et slagsmål mellom drapsofferet og den siktede 42 år gamle faren i forkant for drapet.

Jeg ønsker verken å bekrefte eller avbekrefte hva som ligger bak drapet. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere flere opplysninger i fare for at det vil ødelegge etterforskningen, sier Hasle.

35-åringen skal ha kommet seg ut av leiligheten etter å ha blitt brutalt banket opp og skutt i ryggen. Han skal ha seinet om før han fikk kontaktet noen om hjelp.

Drapsofferet skal ha forsøkte å komme seg til en bensinstasjon i nærheten av motellet, men de kraftige blødningene førte til at han døde på veien.

Les også: - Våknet av redselsfulle skrik

Kriminelt belastet miljø

Både drapsofferet og 20-åringen og hans far, skal ha tilhørt et svært belastet miljø i byen. Lokalt politi skal ha vært svært bekymret for utviklingen i miljøet. I en rettsak i Sandefjord i juni skal et politivitne ha betegnet miljøet som vært godt organisert. Vitnet sa også at ungdomsmiljøet er det hardeste han hadde sett på 15 år.

Vi så dem allerede i 2008. Da var flere av dem bare 15—16 år gamle, og de var i et svært godt organisert miljø som allerede var straffet for svært alvorlig kriminalitet, sa politivitne under en rettssak i Sandefjord i juni.

Far og sønn som er siktet i saken er begg tidligere straffedømte for flere volds- og vinningsforbrytelser, sammen med drapsofferet.

Les også:

Drapet kan ha vært hevn

De tre siktede avhørt etter bestialsk drap

Mann i 30-årene skutt og drept i Larvik

Les flere nyheter