Skolebyråden i Oslo stoppet bønnerom

Torger Ødegaard (H) synes det er unaturlig for Hellerud videregående å opprette et bønnerom. Begge foto: Scanpix Les mer Lukk

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) i Oslo stopper planene om muslimsk bønnerom ved Hellerud videregående skole i Oslo.

Hellerud videregående skole har som første skole i landet, tillatt et muslimsk bønnerom på skolen, ifølge Nettavisen.

Noe slikt rom hører imidlertid ikke hjemme på skolen, mener skolebyråden som nå setter ned foten.

– Jeg har gitt beskjed til skolen via utdanningsdirektøren at det ikke er aktuelt å etablere egne bønnerom i Oslo-skolen. Skolen er en kunnskapsinstitusjon og ikke noen religiøs institusjon, sier Ødegaard til NRK.

Snuoperasjon

Tidligere har Ødegaard ment at bønnerom var opp til skolene å avgjøre i slike saker. I vår sa Ødegaard dette om saken.

– Jeg synes man kan overlate til den enkelte rektor og det enkelte driftsstyre å avgjøre dette. Men jeg har gitt, og gir, et klart og tydelig signal om at jeg ikke synes det er en naturlig oppgave for skolen å opprette egne bønnerom.

Ødegaards snuoperasjon kommer etter at Carl I. Hagen (Frp) onsdag sa til Nettavisen at det ville bli vanskelig å støtte en budsjettavtale med byrådet Oslo hvis de ikke får på plass et sentralt forbud mot bønnerom på skolene i Oslo.

Forbud

– Hvis ikke Høyre og resten av byrådspartiene ønsker å støtte oss i et forbud mot muslimske bønnerom på skolene, blir det meget vanskelig med en budsjettavtale, sier Carl I. Hagen, gruppeleder til Frps bystyregruppe i Oslo.

Rektor Tora Mørstad ved Hellerud sier at det omdiskuterte rommet ikke er et bønnerom, men et stillerom for bønn.

– Vi hadde en uholdbar situasjon med elever om gikk i kjelleren og hadde bønn der, og også andre steder. Jeg har ansvaret for at alle elever har et godt og trygt læringsmiljø. Derfor fant vi ut at som et prøveordning så vil vi komme dem i møte, ved å få dette i ordnede former, sier hun.

Les flere saker her