– Felles innkjøp av medisiner kan redde tusener av liv

Statsminister Jens Stoltenberg i samtale med tidligere president i Chile, nå leder for UN Women, Michelle Bachelet, og leder av WHO, Margareth Chan (th), i New York onsdag. Foto: Harald Nygaard Kvam / NTB scanpix Les mer Lukk

Med enkle grep vil statsminister Jens Stoltenberg redde tusenvis av kvinneliv i utviklingsland. Storinnkjøp av medisiner er helt sentralt.

Fakta om FN-kommisjonen for livsviktige medisiner  

* Oppnevnt 23. mars 2012 av FN-organisasjonene UNICEF og FNs befolkningsfond UNFPA.

* Ledes av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Nigerias president Goodluck Jonathan.

* Jobber for at gravide, fødende kvinner og nyfødte barn i fattige land kan reddes fra å dø ved hjelp av enkle, rimelige medisiner.

* Kommisjonen er et ledd i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål. (©NTB)

Billige medisiner og gratis ringetid for helsepersonell. Det er blant tiltakene Stoltenberg mener kan redde livet til svært mange kvinner i fattige land.

– Dette er ekstremt viktig. Det er brutalt å se at tusenvis av kvinner rett og slett blør i hjel i en fødsel, bare fordi de ikke har tilgang til helt enkle medisiner som i dag er for dyre for landet de bor i. Det er et tegn på at verden rett og slett ikke bryr seg nok om kvinner, sier Jens Stoltenberg (Ap).

Sammen med Nigerias president Goodluck Jonathan har han ledet en FN-kommisjon som skulle finne ut hvordan spesielt barn og kvinner kan reddes ved hjelp av enkle metoder. Nå er rapporten ferdig, og onsdag skulle den leveres til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Rapporten peker på noen få, konkrete tiltak og inneholder en liste over nøkkelmedisiner som kan redde mange liv.

– Vi starter nå med noen enkle grep, der felles innkjøp av medisiner er det viktigste. Kjøper vi inn medisiner i store mengder, sammen, vil det være mye billigere for fattige land enn slik det er i dag der vi ikke har noe godt system, sier Stoltenberg til NTB.

Sink mot diaré

Både FN og Gates Foundation skal sammen med en rekke land sørge for at innkjøpene av billige medisiner er så store at land får råd og mulighet til å medisinere kvinner og barn mot sykdommer vaksine ikke virker mot.

Blant sykdommene er diaré, som i dag er verdens tredje største barnedreper etter lungebetennelse og komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Diaré fører til uttørring av kroppen og krever hver eneste dag livene til 2.300 barn under fem års alder. Mange kunne vært reddet med sinktabletter.

UNICEF har også vært med i arbeidet med rapporten og peker på storinnkjøp av medisin som helt avgjørende.

– Vi snakker her om en annen type tiltak enn de vi kjenner fra før, der det tas sikte på å løfte fram medisiner som er både billige og effektive. Den internasjonale legemiddelindustrien er en god samarbeidspartner, og det er viktig at den også tar utfordringen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i den norske avdelingen av FNs barnefond UNICEF til NTB.

– Hvis produksjonen økes, kan medisinene bli enda billigere. Dette er en utfordring industrien må ta, i samarbeid både med fattige land i sør og bistandsytere i vestlige land, tilføyer han.

Flere land gir penger

I tillegg til konkrete tiltak vil det også komme penger. Både USA og Storbritannia har sagt seg villige til å bidra. Det gjør også Gates Foundation og Norge gjennom bistandsbudsjettet.

– Dette gjør at vi kan få iverksatt mye i løpet av forholdsvis kort tid. Vi henter også erfaringer fra vaksineprogrammet og kan bruke noe av infrastrukturen her til å få disse medisinene og tiltakene ut der det trengs, forteller statsministeren.

Et annet forslag fra Stoltenbergs kommisjon er at helsepersonell får gratis ringetid når de skal melde inn behov for medisiner.

Kommisjonen har hentet inspirasjon fra tidligere suksesser som vaksinasjon av meslinger og utdeling av myggnett som beskytter mot malariasmitte.

Les også:

Norge bruker ikke mest på helse

- Kolin kan beskytte fosteret mot sykdom

Kvinnene gjør fremdeles mest husarbeid

Barnedødelighet nesten halvert på 20 år

Clinton takker Norge for støtte til mødrehelse

Les flere nyheter