Bergwall ber om tilgivelse for tilståelsene

Sture Bergwall gikk tidligere under navnet Thomas Qucik. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Sture Bergwall ber de berørte familiene om tilgivelse for alle de falske drapstilståelsene. Svensk påtalemyndighet frafalt mandag tiltalen for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik.

Bergwall, som tidligere kalte seg Thomas Quick, ble i 2000 dømt for de to drapene, men i mai i år avgjorde lagmannsretten i Svea at han skulle få prøvd sakene på nytt. Det skjedde etter at Bergwall trakk tilbake sine tilståelser.

Nå har statsadvokat Bo Ericsson bestemt seg for å frafalle tiltalen, skriver Aftonbladet. Sture Bergwalls tidligere tilståelse er ikke troverdig, og det finnes ikke tekniske beviser mot ham, fastslår statsadvokaten.

Les også: Frikjent for Gry- og Trine-drapene

Rus

«Jeg gråter og gråter og forstår nå hvor presset jeg har vært den siste tida», skrev han på Twitter om påtalemyndighetens avgjørelse mandag.

Bergwall sier til Dagbladet at han også er svært lei seg for de smertene han har påført de etterlatte.

– Jeg forstår at de har hatt det vondt, på grunn av at jeg erkjente å ha drept deres kjære, sier han til avisa.

Han hevder rusavhengighet førte til at han tilsto.

– Jeg satt allerede da på Säter sjukhus her i Dalarna og var avhengig av narkotika. Når jeg fortalte om drap, fikk jeg ubegrenset tilgang på narkotiske stoffer, sier Sture Bergwall.

Les også: Nytt blikk på Therese-gåten

– Helt uskyldig

Bo Ericsson er svært klar i sine uttalelser om hvorfor tiltalen mot Bergwall nå frafalles.

– Jeg ser ikke at det finnes rom for noen annen tolkning enn at han er helt uskyldig i dette, sier statsadvokaten.

Han peker i sitt skriv om saken på at de omstendighetene som talte for at Bergwall var uskyldig, ble tonet ned da saken ble lagt fram for retten.

Ericsson mener det finnes mange objektive funn som motsier Bergwalls tidligere forklaringer om de to drapene. Det gjelder blant annet hans beskrivelser av hvor ofrene lå og hvordan de ble drept. Han måtte dessuten ha hjelp til å finne stedene hvor drapene ble begått.

– Tilståelsene savner enhver troverdighet. Dersom retten hadde fått ta del i mengden av varierende og motstridende opplysninger, ville dette vært åpenbart, skriver statsadvokaten.

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Åtte drap

Tiltalen er fra før blitt frafalt i tre andre drapssaker som Bergwall har fått prøvd på nytt. Disse sakene gjelder norske Therese Johannesen, som forsvant da hun var ni år gammel i 1988, svenske Johan Asplund, som forsvant da han var elleve år gammel i 1980, og israelske Yenon Levi, som ble funnet død i Sverige i 1988.

Trine Jensen ble funnet død utenfor Oslo i 1981, mens Gry Storvik ble funnet død i Oslo i 1985. Disse to drapene er nå foreldet, mens drapet på Therese Johannessen blir foreldet neste sommer.

Tre drapsdommer mot Bergwall står fortsatt, men han har søkt om å få prøvd også disse sakene på nytt.

Sture Bergwall ble til sammen dømt for åtte drap, men han er nå frikjent for fem av disse.

Les flere nyheter