Grekere flest mener EU-krav om nedskjæringer er urettferdige

Folket er for euroen, men mener kravene IMF og EU reiser er asosiale. Her fra en demonstrasjon i august mot privatisering. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB scanpix. Les mer Lukk

Et overveldende flertall av grekerne mener nye nedskjæringer som regjeringen har lovet EU, er urettferdige og først og fremst rammer de fattigste, viser en meningsmåling.

Regjeringskoalisjonen i kriserammede Hellas strever med å balansere mellom kravene fra EU og IMF og sinte velgere som ikke ser noe lys i enden av tunnelen.

Hellas trenger godkjenning fra EU og IMF for tiltak til en verdi av 12 milliarder euro om de skal få neste utbetaling av krisehjelp. Uten hjelpen kan ikke landet betale på sin gjeld og står i fare for å måtte forlate eurosonen.

Også greskkypriotene lever farlig i eurosonen

Måling: Over 90 prosent mot

Ifølge målingen til MRB mener over 90 prosent av grekerne at de planlagte nedskjæringene og reformene er urettferdige, og rammer de fattigste sektorene i samfunnet. Samtidig ønsker 67 prosent at Hellas forblir i eurosonen

Hittil har regjeringen oppnådd enighet om kutt på 9,5 milliarder euro, mesteparten ved å kutte lønninger, pensjoner og velferdstjenester. I tillegg planlegges en økning av pensjonsalderen og kutt i forsvars- og helsebudsjettene.

Bare 33 prosent av de spurte har noen tro på at slike tiltak skal løse Hellas' økonomiske problemer, og et overveldende flertall er pessimistiske når det gjelder landets framtid, og venter flere innstramminger i årene som kommer.

Les også: I portugal ga regjeringen seg for folkelig motstand

Konservativ ledelse fortsatt

Målingen viser også at det konservative partiet Nytt demokrati ville vinne igjen om det var valg nå, men at det største opposisjonspartiet, SYRIZA, ligger bare 0,5 prosentpoeng bak.

Les også: Hellas er langt unna avtale om krisehjelp

Les andre nyheter