Tajik vil ikke offentliggjøre flere forklaringer

Hadia Tajiks første signal: Holder på hemmelighold. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Kulturminister Hadia Tajik kommer ikke til gjøre om på sin forgjengers beslutning. Stikk imot embetsverkets egne ønsker skal deres forklaringer til 22. juli-kommisjonen forbli hemmelig.

Flere toppsjefer fra embetsverket er kritisk til at regjeringen hemmeligholder deres forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

Etter bare én dag i sin nye jobb står Hadia Tajik fast på beslutningen om ikke å offentliggjøre referatene fra forklaringene til blant annet departementsråd Ingelin Killengreen, PST-sjef Janne Kristiansen og toppsjefene i politiet.

– Hun er på linje med sin forgjenger, fastslår kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet overfor NTB.

Les også: Hun er regjeringens yngste

– Bedre helhet

Flere av statsrådene rettet kraftig skyts mot embetsverket da 22. juli-kommisjonen stilte kritiske spørsmål. Men mens statsrådenes forklaringer torsdag ble frigitt, er forklaringene til toppsjefer fra embetsverket som fikk mye av kritikken rettet mot seg, ikke offentliggjort.

– Jeg fikk forståelse av at min forklaring kunne bli offentlig. Det har jeg ikke noe imot. Tvert imot mener jeg alle bør bli offentliggjort for å få en bedre helhet, sier tidligere departementsråd i Justisdepartementet, Morten Ruud, til Aftenposten.

Tidligere departementsråd i Administrasjons- og fornyingsdepartementet, Karin Moe Røisland, er enig.

– Jeg har ingenting imot at min forklaring til 22. juli-kommisjonen blir offentliggjort, sier hun.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen har heller ikke noe imot at forklaringen hans offentliggjøres.

Les også: Topp-politikernes forklaringer frigitt

Kunne være åpne

Anniken Huitfeldt (Ap), som gikk av som kulturminister fredag, la dagen før stor vekt på at 22. juli-kommisjonen har kunnet gi et unikt bilde av situasjonen blant annet fordi alle som har forklart seg, har vært åpne.

– Kommisjonen har forvaltet sitt ansvar som uavhengig oppnevnt undersøkelseskommisjon og har på en grundig måte lagt inn relevant informasjon fra embetsverkets intervjuer i rapporten. Men vi må være sikre på at de som skal forklare seg for framtidige kommisjoner, er like åpne som de som har forklart seg til 22.-julikommisjonen. Embetsverkets forklaringer kommer vi derfor ikke til å gi ut, sa Huitfeldt.

Les også: Skal levere livssynsutredning til Tajik

Les alt om terrorsaken

Les andre nyheter