– Borgerkrigen i Syria kan styrke ekstremister

Medlemmer av FSA viser fram granatsplinter i bydelen Al-Sheikh Saeed i Aleppo. 65 mennesker ble drept i kampene i Syria fredag. Foto: Zain Karam / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Konflikten i Syria er blitt så alvorlig at den nå kan gi et løft til ekstremister i nabolandene, advarer opposisjonsbevegelsen SNC.

Abdelbasset Sida, lederen av Det syriske nasjonalrådet (SNC), advarte mot følgene borgerkrigen kan få for nabolandene etter et møte med Italias utenriksminister Giulio Terzi fredag.

Sida var imidlertid snar til å påpeke at Syria vil bli et «sivilt, demokratisk og mangfoldig land» hvis president Bashar al-Assads regime skulle falle.

– Regjeringen vil stå like langt fra alle religioner, understreket han.

Les også: Amnesty: Syriske sivile utsatt for vilkårlige angrep

Avviser inngripen

Både opposisjonelle og opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA) som kjemper mot regimestyrkene på bakken i Syria, har gjentatte ganger bedt om militær inngripen gjennom en flyforbudssone og «sikre soner» nord og sør i landet.

NATOs toppgeneral i Brussel sier imidlertid at en intervensjon ikke vil bedre sikkerhetssituasjonen i Syria.

– Den politiske prosessen må presses videre, sanksjonene må få tid til å virke. Akkurat nå kan ikke denne situasjonen løses militært på en forsvarlig måte, sier stabssjef Manfred Lange ved NATOs sentralkommando i Belgia.

Les også: FN-rapport navngir krigsforbrytere i Syria

65 drept

Kampene i Syria fortsatte med uforminsket styrke fredag. Det statlige nyhetsbyrået SANA meldte om 25 personer som skal ha blitt funnet likvidert og bakbundet i Qadam-distriktet i hovedstaden Damaskus. «Bevæpnede terroristgrupper» fikk skylden, et uttrykk regimet bruker om opprørerne.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at i alt 65 mennesker mistet livet i kamphandlinger i Syria fredag. Ifølge SOHR er til sammen 29.000 mennesker drept i det syriske opprøret som startet for 18 måneder siden. FN opererer med et noe lavere tall.

Les også:

Paven ber kristne være fredsambassadører

Ny blodig fredag for syrerne

FN-utsending: - Nærmest umulig oppgave i Syria

Les flere nyheter