– Kypros kan tre ut av eurosonen

Kypros kan forlate euroen hvis betingelsene for en mulig redningspakke blir for harde, advarer lederen av det største regjeringspartiet.

Kypros er i hardt vær økonomisk, og i juni måtte bankene i landet ha hjelp etter å ha gått på store tap i forbindelse med utlån til kriserammede Hellas.

Det har i flere måneder vært snakket om en redningspakke til Kypros, men Andros Kyprianou, leder av AKEL-partiet som er det største partiet i den venstrevendte koalisjonsregjeringen, vil heller vurdere å forkaste euroen enn å gjennomføre omfattende kutt i landets utgifter.

– Skal vi bli værende i eurosonen uavhengig av hvor smertefulle kuttene vil bli, spurte Kyprianou i et intervju med nettavisen 24th.com.cy.

På spørsmål om det betyr at Kypros burde vurdere å gå ut av euroen, svarte Kyprianou bekreftende.

– Jeg foregriper ikke begivenhetenes gang, men understreker at dette er noe som diskuteres grundig. Det er i det kypriotiske folks interesse, påpeker partilederen.

Den såkalte troikaen – Det internasjonale pengefondet, Den europeiske sentralbanken og EU – har forlangt kutt i offentlig sektor, privatiseringer og pensjonsreform i bytte mot en eventuell redningspakke, ifølge dokumenter som er blitt lekket fra forhandlingene.

Kypros ble medlem av eurosonen i 2008 og har for tiden EUs roterende formannskap.

Les flere nyheter