Strøm-Erichsen nekter å svare på Ahus-spørsmål

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen i Forsvarsdepartementet i Oslo fredag etter nøkkeloverrekkelsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Da Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk nøkkelen til Forsvarsdepartementet, ble hun bombardert med spørsmål om sitt ansvar for dødsfallene ved Ahus. Hun henviste konsekvent til den nye helseministeren.

Fylkeslegen har slått fast at bemanningen var for lav ved Akershus universitetssykehus i begynnelsen av 2011, men alle spørsmål om dette nektet Strøm-Erichsen å svare på. Journalistene ga seg ikke og ble til slutt nærmest skjøvet vekk av hennes medhjelpere.

– Gå bort til Helsedepartementet, der vil dere få svar av den nye statsråden, sa Strøm-Erichsen, som var tydelig frustrert over situasjonen, og over ikke å få noen spørsmål som gjaldt hennes nye jobb.

Les også: Ahus-direktøren ber om unnskyldning

– Ikke vanskelig å takke ja

Da spørsmålene omsider dreide over til å handle om Forsvarsdepartementet, fortalte Strøm-Erichsen at hun fikk spørsmål om å ta over for noen dager siden, og at avgjørelsen om å takke ja ikke var vanskelig.

– Når statsministeren spør deg om du vil fortsette i regjering i et departement, så gjør du jo det, sier den nye forsvarsministeren.

– Statsministeren gjør sine vurderinger om hvem han vil ha med seg videre og hvem som passer best til en hver tid, sier hun.

Les også: - AP setter inn sin beste som helseminister

I meget god skikk

Den symbolske nøkkelen og statsrådsstolen fikk hun overrakt av Espen Barth Eide, etter å ha uttrykt stor glede over å være tilbake på sin gamle arbeidsplass.

– Du overtar et departement som jeg vil påstå er i meget god skikk, med meget dyktige medarbeidere, sa Barth Eide før han ønsket den nye forsvarsministeren lykke til i det han kalte Norges aller mest spennende og viktigste politiske jobb. Så fikk Strøm-Erichsen blomster og en god klem.

– Jeg er veldig glad for at vi nå skal jobbe med personell og kompetanse, for nå har vi holdt på med baser, strukturer, fly og helikoptre, som er utrolig viktig, men det er jo menneskene det gjelder. Hvis vi ikke har folk til å ivareta denne sektoren, kommer vi ingen vei, sa Strøm-Erichsen.

Les også:

Ny alarm om bemanningen ved Ahus

87 krav om erstatning for skader ved Ahus i 2011

Pasientombudet gir toppene skylden for Ahus-skandalene

Les flere nyheter