EU reagerer sterkt på forslag om økt norsk toll

Forslaget om å øke tollgrensen på ost og kjøtt vekker harme i EU. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringens forslag om å øke tollen på kjøtt og ost vekker uro innad i EU.

– Det var en overraskelse å lese om dette i avisen. Jeg er skuffet. Dette er et klart brudd på intensjonen i avtalen som trådte i kraft i januar i år, sier EUs ambassadør til Norge, János Herman, til Aftenposten.

Herman refererer til Artikkel 19 i EØS-avtalen, som ble reforhandlet for to år siden. Avtalen sier at partene skal arbeide for en stadig liberalisering av handelen med landbruksprodukter.

– Denne avtalen ble fremforhandlet i god tro. Den endringen den norske regjeringen her skisserer, mener vi er strid med intensjon bak avtalen, nemlig å arbeide for liberalisering av handel med landbruksprodukter, sier han.

Les også: Utenlandsk ost og biff kan bli dyrere

EU er nå i kontakt med de norske myndighetene for å få klarhet i alle detaljene. Begge parter har en forpliktelse om å konsultere hverandre hvis det er vanskeligheter med å gjennomføre avtalen.

– Hvis de virkelig gjør dette ... ja, det vil bli reaksjoner. Jeg vet ikke hva disse reaksjonene vil bli, men dette tar vi svært seriøst, sier Herman.

I mai i år skrev EU-kommisjonen et brev til Landbruksdepartementet om saken.

«Jeg håper at de overstående argumentene vil bidra til å unngå en situasjon hvor man setter landbruksavtalen mellom EU og Norge i fare på grunn av ensidige tiltak fra Norges side, noe vi bestemt vil reagere på», heter det i brevet.

Les også: Nå kan du gjøre et toll-kupp

Les flere nyheter