Romney driver brannslukking

Your browser doesn't support HTML5 video.

Romney driver brannslukking etter tabbeutsagn Les mer Lukk

Mitt Romney driver brannslukking i kjølvannet av videoen der han avskrev 47 prosent av USAs befolkning. I Atlanta onsdag sa han at han vil være bedre til å hjelpe de fattige enn president Barack Obama.

Romneys strategi for seier i november er å gjøre valget til en folkeavstemning om Obamas håndtering av den svake økonomien, men den ene selvforskyldte tabben etter den andre har kjørt valgkampen hans ut på et sidespor den siste uka.

En video som ble tatt opp i skjul på et møte med rike givere i mai, og som ble kjent mandag, gir inntrykk av at han avskriver alle Obamas tilhengere, det vil si halvparten av alle amerikanere, som uansvarlige og arbeidssky trygdemottakere.

En meningsmåling som ble tatt opp denne uka, viser at 43 prosent har et dårligere inntrykk av Romney etter å ha sett videoen, mens 26 prosent, de aller fleste republikanere, har et bedre inntrykk, og uavhengige velgere liker ham generelt dårligere.

Obama: - En president jobber for alle

På offensiven

Etter en serie møter med donorer i California og republikanske delstater gikk han onsdag på møter i Atlanta og Miami på offensiven for å begrense skadevirkningene av videoen.

– Det denne valgkampen dreier seg om, er ikke hvem som bryr seg om de fattige og middelklassen. Det gjør jeg, og det gjør han. Spørsmålet er hvem som kan hjelpe de fattige og middelklassen. Det kan jeg, det kan ikke han, sa han med ettertrykk mens han dunket neven i talerstolen i Atlanta.

I Florida beilet han til spansktalende velgere og gjorde det klart at han vil være president for 100 prosent av amerikanerne. Han syntes også å bevege seg inn mot sentrum da han sa han ikke er tilhenger av masseutvisning av ulovlige innvandrere.

Romney: Halve USA er arbeidssky trygdemottakere

- Toppen av kransekaka

Gammelt opptak

For å slå tilbake mot Demokratene, som med videoen begjærlig grep anledningen til å hamre inn hvor lite Romney forstår seg på folk flest, har Republikanerne funnet fram et 14 år gammelt opptak der Obama går inn for en viss grad av statlig fordelingspolitikk.

– Mitt Romney og jeg stiller ikke til valg for å fordele rikdom. Mitt Romney og jeg stiller til valg for å hjelpe amerikanere til å skape rikdom, sa Romneys makker Paul Ryan på et valgmøte i Virginia.

Det hvite hus slo tilbake og sa at republikanernes bruk av det gamle opptaket tyder på at de er desperate etter dårlige dager.

– Noen ganger ser man noe som virker som et desperat forsøk på å snakke om noe annet. Kanskje det er det vi er vitne til nå, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney.

Se også: Romney prøver å redde seg inn igjen

Les også: Målingene smiler til Obama

Fokus på tabbene

Og mediene synes også mer interessert i tabbene til Romney enn politikken hans.

«Gitt karikaturen han har tegnet av seg selv som en tonedøv plutokrat, kan det være at det blir vanskelig for ham å overbevise velgerne om at han er verdt å støtte i november», skriver Denver Post.

Peggy Noonan i Wall Street Journal skriver at det er en utbredt følelse i republikanske sirkler av at Romney er i ferd med å miste taket på hele valgkampen.

«Det er på tide å innrømme at Romneys valgkamp er inkompetent», skriver hun.

Les også: Mitt Romney har få tilhengere i Europa

Ligger bak

Den siste daglige meningsmålingen til Reuters/Ipsos viser at Romney ligger 5 prosentpoeng bak Obama, med 43 til 48 prosent blant sannsynlige velgere. RealClearPolitics' daglige måling viser ham 2,9 prosent bak.

Mange andre målinger har ennå ikke registrert virkningen av videoen, men de fleste viser ham bak Obama allerede før videoen dukket opp.

I tillegg viser nye målinger at Obama har et forsprang i flere av vippestatene som avgjør valget. Målinger fra Quinnipiac gir Obama en ledelse på 6 prosentpoeng i Ryans hjemstat Wisconsin, 4 prosentpoeng i Virginia og 1 prosentpoeng i Colorado.

Les flere nyheter