Amnesty: Syriske sivile utsatt for vilkårlige angrep

Amnesty peker på at opprørerne også har brukt slike upresise våpen i bebodde områder. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Syriske regjeringsstyrker fører en beinhard og vilkårlig krig mot sivile, og svært mange av ofrene er barn, sier Amnesty International i en ny rapport.

«Sivile, mange av dem barn, er de viktigste ofrene for den syriske hærens beinharde og vilkårlige angrep», heter det i rapporten som Amnesty sier er basert på førstehåndsberetninger og egne undersøkelser i felten i første halvpart av september.

Ifølge undersøkelsene ble 166 sivile, inkludert 48 barn og 20 kvinner, drept og hundrevis såret i angrep mot 26 byer og landsbyer i de nordvestlige regionene Idlib og Jabal al-Zawiya, samt i den nordlige delen av Hama.

Mønster

Amnesty sier de har nye bevis på et nytt mønster de siste ukene der regjeringsstyrker som presses ut av opprørerne, svarer med fullstendig vilkårlig bombing av og artilleri mot tapte områder, med katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.

– Regjeringsstyrkene bomber helt rutinemessig landsbyer og byer, og de bruker våpen fra felten som ikke kan siktes inn mot spesifikke mål, selv om de vet at ofrene for slike vilkårlige angrep nesten alltid er de sivile, sier Amnestys rådgiver for krisehåndtering, Donatella Rovera.

– Slike våpen burde aldri brukes i boligområder, legger hun til.

Upresise våpen

Amnesty sier de var vitne til daglige flyangrep og angrep med artilleri og granater i byer og landsbyer, og at bruken av slike upresise våpen har ført til en dramatisk økning i antall sivile ofre.

Ofte blir folk drept i sine egne hjem eller mens de løper for å gjemme seg.

Angrep i nærheten av sykehus og brødkøer ser ut til å være bevisste mål mot sivile, og vil dermed være krigsforbrytelser, sier organisasjonen.

Amnesty peker på at opprørerne også har brukt slike upresise våpen i bebodde områder.

Underrapportert

Rovera sier at skrekkscenene i områdene der Amnesty foretok sine undersøkelser, er underrapportert fordi de internasjonale mediene konsentrerer seg om det som skjer i Damaskus og Aleppo.

Amnesty beskriver flere konkrete angrep, blant dem et 16. september i Jabal al-Zawiya som kostet åtte sivile, blant dem fem barn, livet i en serie flyangrep.

– Beboere fortalte Amnesty at sju av ofrene ble drept i et bryllupsselskap og i hus i nærheten, og en seks år gammel gutt ble drept mens han kjøpte brød.

Amnesty mener at situasjonen i Syria må meldes til Den internasjonale straffedomstolen for å sikre at de som er ansvarlig for krigsforbrytelser blir stilt for retten.

Organisasjonen ber også FNs sikkerhetsråd sette sin politiske krangling til side og sette ofrene i fokus.

Les flere nyheter