Fransk uro foran trykking av Muhammedtegninger

Utenriksminister Laurent Fabius sa tirsdag at enhver provokasjon nå bare må fordømmes. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Alarmen går i den franske regjeringen etter at det ble kjent tirsdag at det satiriske magasinet Charlie Hebdo onsdag vil trykke Muhammed-tegninger.

Trykkingen av tegningene skjer akkurat mens muslimske land rystes av voldsomme og dødelige protester mot en videosnutt fra USA som håner profeten Muhammed.

Redaktøren av bladet sier at tegningene som trykkes onsdag, vil «sjokkere alle dem som ønsker å la seg sjokkere».

Det er ikke kjent om tegningene som publiseres onsdag, er de samme som i 2005 skapte uroligheter i en rekke muslimske land da de først ble trykket i den danske avisen Jyllands-Posten.

Maner til ro

Utenriksminister Laurent Fabius sa tirsdag at enhver provokasjon nå bare må fordømmes, mens statsminister Jean-Marc Ayrault sendte ut en erklæring der han går imot alle overdrivelser og ber alle opptre på ansvarlig måte.

Frankrike har med 4 millioner muslimer den største muslimske befolkningen i Europa, og det sirkulerer allerede oppfordringer i sosiale medier om å delta i protester kommende lørdag mot filmen «Innocence of Muslims».

Søndag pågrep politiet rundt 150 mennesker som prøvde å demonstrere mot filmen utenfor den amerikanske ambassaden i Paris.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Charlie Hebdo provoserer. I november i fjor ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til tidsskriftet etter at de trykket en karikatur av Muhammed.

Redaktøren, en tegner som bruker navnet Charb, avviser at han er ute etter å provosere på et følsomt tidspunkt.

– Ytringsfrihet, er det en provokasjon? Jeg ber ikke strengt troende muslimer om å lese Charlie Hebdo, akkurat som jeg selv ikke ville gått i en moské for å høre på taler som går imot alt jeg tror på, sier han.

Muslimsk sorg

Dalil Boubakeur, som er geistlig i Paris' største moské, sier han er overrasket og trist over at magasinet skal trykke tegningene, men han ber samtidig muslimer om å holde seg i ro og ikke la seg provosere.

– Det er med forbløffelse, sorg og bekymring at jeg har hørt at denne publikasjonen vil risikere å øke raseriet over hele den muslimske verden, sier han.

– Jeg appellerer til dem om ikke å helle bensin på bålet, legger han til.

Les også: Hissige protester mot flere ambassader

Tusenvis på vei mot USAs ambassade i Sudan

Demonstranter inne i Tysklands ambassade i Sudan

Fire pågrepet i Libya etter konsulat-angrep

Les flere nyheter