Politiet strammer inn opptaksritualer i Drammen

Opptaksprøvene til Gevjon beskrives som drøye. Foto: Legg ned Gevjon ( Facebook) Les mer Lukk

Både skolen, foreldrene og mange elever reagerer på opptaksprøvene til elevforeningene ved Drammen VGS. Neste år vil politiet sette strenge rammer for opplegget.

Opptaksprøvene skulle være tema på et foreldremøte ved skolen tirsdag kveld. Studierektor Einar Hennum presiserer at dette er snakk om private arrangementer, utenfor skolens regi. Verken skolen eller politiet kunne forutsi hvilken retning dette ville ta, mener han.

– Det fins ikke den paragraf i verden som kan forby dette, like lite som russetiden kan forbys, sier han til NTB.

Likevel har skolen innsett at situasjonen måtte diskuteres på foreldremøtet som på forhånd var satt opp tirsdag kveld.

– Dette er en ukultur totalt uten verdi, og i år har det tatt en helt gal retning. Å gi sin tilslutning til disse aktivitetene, er direkte livsfarlig, sier Hennum.

Les også: Jente syk etter å ha spist dyrehjerte på skoleåpning

«Helvete»

Flere foreldre har gitt uttrykk for sjokk over hva deres barn er blitt utsatt for av fornedrende og farlige handlinger i gutteforeningen Fraternitas og jentenes Gevjon. To elever har vært innlagt på sykehus fordi de blant annet spiste rå innmat, hundemat, rå kyllingfilet, tørrfôr og vann med møkk og snus. En av dem, en 15 år gammel gutt, fikk dessuten brannskader fra en sigarett.

– Jeg spiste 37 hele chili, og en fyr kastet opp 60-70 ganger, hevder Kristoffer Hansen (15) overfor VG.

– De sa «velkommen til helvete», mens de pisket meg på beina. Jeg fikk helt sjokk. Jeg var klar over at det var grusomt, men ikke så ubeskrivelig jævlig. Jeg gråt og var redd. Det var et mareritt, sier 15-åringen.

Politimester var med

For 33 år siden var Søndre Buskeruds politimester Christine Fossen selv med i Gevjon. Hun mener opptaksprøvene har eskalert kraftig de siste årene og lover at politiet kommer til å følge nøyere med på hva de driver med.

– Det som foregår på opptaksprøvene nå, syns jeg er ille, grotesk og slemt. Det hele har gått ut av proporsjoner. Når det også foregår på offentlige steder, er dette noe politiet vil følge mer med på, sier hun til Drammens Tidende.

Ordenssjef Dag Ebbestad ved Drammen politistasjon bekrefter overfor NTB at opplegget neste år vil bli helt annerledes.

– Vi har avtalt med styrene i Fraternitas og Gevjon, og med ledelsen på skolen, at dersom de ønsker å ha tilsvarende prøver neste år, skal vi i dialog på forhånd, slik at dette kan komme inn i trygge og OK former, sier Ebbestad. Han minner om at det stort sett er flott ungdom som er med, men at årets opplegg kom ut av kontroll.

– Det trengs voksne som kan lage noen rammer, understreker han.

Svært mange i Drammen slår ring om de tradisjonsrike foreningene som begge har eksistert i over 100 år. Men motkreftene mobiliserer også, blant annet på Facebook, hvor en gruppe er blitt opprettet for å få lagt ned jenteklubben Gevjon.

– Må endres

Utslitende, fornedrende, men også morsomme opptaksprøver er et kjent fenomen ved de fleste studiesteder i Norge. Men da er det snakk om høyere utdanning, ikke opptak til videregående skoler.

Førsteårsstudentene må ofte bade i illeluktende blandinger, drikke blod og strippe i all slags vær. Førsteamanuensis Martin Tomassen ved sosialantropologisk institutt ved NTNU i Trondheim tror mye er modent for endring.

– Jeg regner med at disse ritualene graver sin egen grav, om de ikke tilpasser seg tiden, sa Tomassen til Universitetsavisa da fadderukene pågikk som verst.

Han mener ritualer kan virke sammenbindende og positivt, men at de neppe er tilpasset dagens studentmiljø, som består av stadig flere jenter og flerkulturelle.

– Avkledning er ikke like godt egnet lenger, mener Tomassen.

Høyskolens Chemikerforening ved NTNU har ønsket å få til et mer positivt opptak og har gjort det til tradisjon å samle inn penger til Leger Uten Grenser underveis i blodslitet.

Les flere nyheter