Kinesiske fartøy mot omstridt øygruppe

Dette bildet, tatt 2. september 2012, viser de små øyene kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina. Japans regjering har nå kjøpt øyene fra sine tidligere private eiere, til stor oppstandelse i Kina. Foto: AP Photo/Kyodo News Les mer Lukk

Mens de antijapanske demonstrasjonene raser i Kina, sender Beijing overvåkingsfartøy mot øygruppen som er stridens eple.

To aktivister tok seg tirsdag i land på en av øyene, men forlot den etter kort tid.

Det er fjerde gang i år at japanere går i land på de omstridte øyene i Sør-Kinahavet, som på japansk heter Senkaku og på kinesisk Diaoyu.

– Den ulovlige landgangen til de høyrevridde japanerne på kinesisk territorium er en sterk provokasjon, sier talsmann Hong Lei i det kinesiske utenriksdepartementet.

Kina svarte med å sende ti overvåkingsfartøy til farvann i nærheten av øygruppen. Fartøyene skal ifølge den japanske kystvakten ikke ha seilt inn over den japanske sjøgrensen, men oppholdt seg i det som i havretten kalles «tilgrensende soner».

Senere skal en fiskepatruljebåt også ha kommet inn i samme farvann.

Les også: Disse øyene kan det bli krig over

– Vil forhandle

General og forsvarsminister Liang Guanglie gikk hardt ut under en felles pressekonferanse med sin amerikanske kollega Leon Panetta tirsdag.

Liang gjorde det klart at Kina forbeholder seg retten til «ytterligere handlinger» i øystriden, uten å spesifisere hva handlingene skulle innebære. Han skyldte på Japan for den opphetede stemningen og viste til Tokyos omstridte kjøp av øyene fra en privat eier i forrige uke.

– Men vi håper naturligvis det er mulig å forhandle fram en fredelig løsning på dette problemet, la Liang til.

USAs forsvarsminister Leon Panetta ba partene om å beherske seg.

Les også: Kraftige Japan-demonstrasjoner i Kina

Kraftige protester

Over hele Kina fortsatte de antijapanske demonstrasjonene tirsdag. Flere steder holdt demonstrantene fram portretter av Mao Zedong, det kommunistiske Kinas avdøde grunnlegger og mangeårige leder.

– Jeg forguder Mao. Hadde vi fortsatt hatt ham, ville han gått til krig mot Japan med en gang, sier 34-åringen Pu Lingkuang, som ropte slagord utenfor det japanske konsulatet i Shanghai sammen med flere hundre andre demonstranter.

Opprørspoliti blokkerte veien fram til konsulatet.

I den sørlige byen Shenzen er flere tusen demonstranter samlet foran lokalmyndighetenes kontorer.

Se også: Japanerne går i land på omstridt øy

Historisk bakteppe

Mer enn tusen demonstranter samlet seg foran den japanske ambassaden i Beijing tirsdag, og det skal ha blitt kastet egg og plastflasker mot bygningen.

«Utslett alle japanske hunder», lød slagordet på et av bannerne.

Bevæpnet politi er utplassert flere steder, og rundt ambassaden er sikkerhetsoppbudet tungt.

Enkelte demonstranter skal ha havnet i basketak med politiet.

Demonstrasjonene faller på det som er dagen for den såkalte Mukden-aksjonen, der japanske soldater sprengte en jernbanelinje i Mandsjuria 18. september 1931.

Aksjonen ble brukt som et påskudd av japanerne for å invadere hele den nordøstlige delen av Kina. Området forble okkupert inntil det japanske nederlaget i andre verdenskrig i 1945.

Japan stenger bilfabrikker

Alle de tre største japanske bilfabrikkene har stanset deler av sin produksjon i Kina på grunn av uroen de siste dagene.

Honda har stengt alle sine fem fabrikker i to dager, mens Nissan midlertidig stenger to av sine tre fabrikker, og Toyota trapper ned produksjonen.

Honda sier de kan produsere biler, men at de er bekymret for leveringen til forhandlerne.

En rekke andre japanske selskaper har stengt virksomheten de siste dagene på grunn av demonstrasjonene.

Kinesiske badmintonspillere har også trukket seg fra en internasjonal turnering i Japan.

Kina og Japan har nære kommersielle forbindelser og utstrakt handel for til sammen nesten 350 milliarder dollar i året.

Les flere nyheter