12 drept av selvmordsbomber i Kabul

Your browser doesn't support HTML5 video.

12 drept av selvmordsbomber i Kabul
Selvmordsangrepet der minst tolv mennesker døde i Afghanistan var en hevnaksjon mot filmen «Innocence of muslims», sier islamister.

Opprørsgruppen Hezb-e-Islami hevder den sto bak angrepet.

Ni av de drepte i aksjonen i den afghanske hovedstaden Kabul tirsdag var utlendinger. Åtte av disse var fra Sør-Afrika, opplyser det sørafrikanske utenriksdepartementet.

Angrepet tolkes som et tegn på voksende harme i Afghanistan over den amerikanske filmen, som har skapt uro i store deler av den muslimske verden.

– En kvinne som bar en vest med eksplosiver sprengte seg i lufta som svar på den islamfiendtlige filmen, sier Hezb-e-Islamis talsmann Zubair Seddiqi.

Se også: 12 døde i hevn etter anti-islamfilm

Gruppen gjennomfører vanligvis ikke slike aksjoner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I den nordlige byen Kunduz støtte studenter sammen med politiet under en demonstrasjon mot Muhammed-filmen. Studentene brente bilder av USAs president Barack Obama og kastet stein på politiet, mens de ropte «død over USA».

Sivile drept

De ni utlendingene som ble drept, arbeidet for et utenlandsk budselskap, mens de tre siste var afghanske sivile, sier politiets talsmenn. Åtte afghanske arbeidere ble såret i angrepet, som var det første i Kabul der en kvinne sto bak en selvmordsaksjon.

Sediqqi sier at det var en 20 år gammel jente ved navn Fatima som utførte angrepet. Det skjedde i morgenrushet tirsdag i nærheten av en afghansk militærbase på veien til flyplassen i Kabul, der budselskapet holder til.

– Bombeaksjonen ble gjennomført av en kvinne ved navn Fatima, som gjengjeldelse for fornærmelsen mot vår profet, sa Seddiqi til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge byrået er det svært sjelden at gruppen tar på seg skylden for selvmordsangrep.

Les også: Demonstranter stormet USAs ambassade i Jemen

«Islamsk parti»

Hezb-e-Islami betyr «Islamsk parti». Den svært militante gruppen er i likhet med mer kjente Taliban fiender av regjeringen i Kabul og dens utenlandske allierte, men den politiske fløyen har nylig innledet samtaler med president Hamid Karzai og hans regjering om en fredsavtale.

Gruppen ble grunnlagt av krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, en veteran fra kampen mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på 1980-tallet. Han var afghansk statsminister i 1993-1994 og igjen i en kort periode i 1996.

Minst 20 mennesker er drept i løpet av en uke med voldsomme protester mot filmen «Innocence of muslims» i mange muslimske land. Blant dem som har mistet livet, er USAs ambassadør i Libya Chris Stevens.

Les også: USAs ambassadør drept i angrep i Libya
Se også: Her stormer de USAs ambassade i Yemen

Les flere nyheter