Eide: Det blir færre NATO-oppdrag på bakken

Statsråd Espen Barth Eide (t.v.) og Jarle Brandstorp under omvisningen i Camp Maimanah i Faryab, Afghanistan i forrige uke. Den norske kontigenten i Faryab skal forlate campen 1 oktober 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

NATO har gått lei av ambisiøse intervensjoner etter Afghanistan-oppdraget, og det blir lenge til neste gang alliansen går inn i et fremmed land med store bakkestyrker, mener forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

– Operasjoner i land som Afghanistan har gjort at NATO har blitt stadig dårligere på det vi ble opprettet for å kunne gjøre: beskytte hjemmeområdene, sier Eide til Klassekampen.

NATO og Norge er nå i gang med tilbaketrekkingen fra Afghanistan. Samtidig tegnes det et bilde av militære støttespillere som kutter i forsvarsbudsjettene og nye stormakter reiser seg.

Espen Barth Eide mener blikket må vendes bort fra operasjoner i land som Afghanistan, som ligger utenfor alliansens artikkel fem-område.

Les også: Eide: Det blir færre NATO-oppdrag på bakken

– Dette, sammen med erfaringene fra Afghanistan, maktforskyvningen med nye stormakter og den økonomiske krisen peker i retning av at vi vil få færre store og ambisiøse landmilitære operasjoner, sier Eide, som tidligere i sommer advarte mot en militær intervensjon i Syria.

Les også: Taliban sier angrep på prins Harrys base var hevn

50 omkom i busskollisjon

Les flere nyheter