- Breivik får det akkurat som han vil

OMSTRIDT: Den danske dramatikeren Christian Lollike har laget et teaterstykke basert på Anders Behring Breiviks manifest. I oktober kommer stykket til Norge, og det har Lederen i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, fint lite til overs for. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Lederen i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, reagerer kraftig på at teaterstykket om Anders Behring Breivik får norsk premiere i slutten av oktober.

Etter høylytt debatt, kritikk og utsettelser har Dramatikkens Hus i Oslo likevel valgt å sette opp stykket til den danske dramatikeren Christian Lollike.

Stykket, som har premiere på CaféTeatret i København 11. oktober, spilles i første omgang kun i helgen 27.-28. oktober i Oslo.

Instruktør Christian Lollike har senere endret vesentlig på stykket, men det oppføres fremdeles som en monolog med skuespilleren Olaf Højgaard i rollen som Breivik.

«Med utgangspunktet i manifestet undersøker forestillingen hvorfor og hvordan en tilsynelatende velfungerende norsk mann kunne forvandle seg til vår tids største massemorder», står det i forhåndsomtalen på CaféTeatrets hjemmeside.

- En slags borgerplikt

Nylig avgåtte kunstnerisk leder ved Dramatikkens Hus og konsulent for stykket, Kai Johnsen, sier han mener oppsetningen er viktig og kan forsvares.

– Jeg mener det er en slags borgerplikt. Vi ser nå et Europa i dyp krise med en masse unge og arbeidsløse mennesker som ikke vet hva de skal gjøre med frustrasjonen og aggresjonen sin. Jeg, og flere med meg, er redde for at dette kan skje igjen. I det perspektivet så blir spørsmålet om for tidlig eller for sent kanskje ikke så relevant, sier Johnsen til NTB.

Lederen i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, fnyser av det han mener er en vikarierende argumentasjon fra Johnsen.

– Dette stykket har jo ikke noe å gjøre med hva vi kan gjøre for å løse arbeidsløsheten i Europa. Det synes å ikke være noen grenser for hva man kan trekke inn som begrunnelse for å sette opp stykket, sier Blattmann.

Blattmann sier støttegruppen ikke har endret måten de oppfatter stykket på, tross instruktør Christian Lollikes uttalelser tidligere i høst om at de etterlatte hadde fått prosjektet feil presentert via journalister.

– Det de gjør er å gi massemorderen mer oppmerksomhet, han får det akkurat som han vil, og det synes vi ikke noe om, sier Blattmann.

Les også: Pårørende vil stoppe Breivik-stykke

Har endret holdning

Da diskusjonen om teaterprosjektet raste tidligere i år, fikk de berørte støtte også fra mange i det norske teatermiljøet. Lederen i Norsk Skuespillerforbund Hauk Heyerdahl uttalte blant annet at han var i sjokk over at noen ønsket å lage teater basert på Breiviks manifest, og at han mente det var altfor tidlig.

Heyerdahl sier han nå har endret holdning til prosjektet.

– Dels fordi jeg nå vet hvem Lollike er, og dels fordi jeg har fått en forståelse for at man som kunstner har en plikt og et slags instinkt til å behandle disse tingene, sier Heyerdahl til NTB.

Han forteller at Støttegruppen tok kontakt med Skuespillerforbundet for å få deres hjelp til å stanse oppsetningen.

– Det var det vanskelig for oss å støtte. Men jeg prøvde å få i gang en dialog mellom Lollike og støttegruppen, slik at man kunne få en større forståelse av hva dette prosjektet var, forteller han.

Les også:

Sterke reaksjoner på Breivik-stykke

Polsk teater reklamerer med Breivik-plakater


Les flere nyheter