Advarer mot globale ettervirkninger

SINNE: Filmen «Innocence of Muslims» har utløst voldsom uro i muslimske land den siste uka. I filmen framstilles profeten Muhammed som skjørtejeger og blodtørstig tyrann. (Foto: AFP) Les mer Lukk

Ledende muslimer krever at den antiislamske filmen «Innocence of Muslims» fjernes fra nettet. Hvis ikke, kan reaksjonene bli farlige.

I Libanons hovedstad Beirut gjorde Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah en ytterst sjelden offentlig opptreden mandag, da han inntok talerstolen i forbindelse med en protestmarsj mot den islamkritiske filmen.

Titusener av libyere hadde møtt fram for å demonstrere mot filmen (se bildet), og demonstrasjonene vil fortsette helt til filmen blir fjernet fra nettet, fastslo islamistlederen, som betegner filmen som «det verste angrepet noensinne på islam».

- Kristen gruppe står bak

Demonstrantene ropte slagord som «Amerika er den store Satan!» og «Død over Israel!», skriver nyhetsbyrået AFP.

Filmen «Innocence of Muslims» har utløst voldsom uro i muslimske land den siste uka. I filmen framstilles profeten Muhammed som skjørtejeger og blodtørstig tyrann.

Lenge ble det spekulert i at den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile var bakmannen.

Lørdag ble det imidlertid klart at en kristen gruppe i USA som kaller seg Media for Christ står bak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: Voldsomme protester mot islamsfiendtlig film i Afghanistan

Varsler protester i Oslo

Samtidig varsler en gruppe radikale muslimer at de planlegger en demonstrasjon foran den amerikanske ambassaden i Oslo fredag ettermiddag.

På nettet oppfordres det på flere grupper til å protestere mot filmen om profeten Mohammed, «Innocence of muslims». En av initiativtakerne til markeringen er knyttet til et miljø av radikale muslimer på Østlandet og var blant annet til stede i Oslo tingrett i august for å vise sin støtte til mulla Krekar, skriver VG.

Se også: Her brenner den tyske ambassaden

«La oss sammen vise hele landet og resten av verden at den muslimske befolkningen står sammen for å beskytte æren til vår kjære profet Mohammed fred være med han» skriver en av arrangørene på en gruppe på nettet.

– Vi har fått en søknad om å avholde demonstrasjon på fredag, og den søknaden vil vi innvilge under visse forutsetninger, som er vanlig for alle typer demonstrasjoner i Oslo, sier Torstein Stefansen ved Fellesoperativ enhet i Oslo politidistrikt til NRK.

Les også: USAs ambassadør drept i angrep i Libya

Politiet forbereder seg

Han opplyser at politiet vil være til stede ved demonstrasjonen, både sivilt og uniformert.

Gruppen som har søkt om å demonstrere skal ikke være tilknyttet IslamNet, som mener at å demonstrere er ulovlig for muslimer. På deres nettsider heter det at det å demonstrere, også fredelig, er å «etterligne kuffar» (de vantro). Til støtte for dette synet bruker IslamNet ulike salafist-sjeiker.

Også Islamsk Råd planlegger en markering mot filmen.

– Etter samtaler med moskérepresentanter og imamer har vi besluttet å arrangere en markering i løpet av kommende uke, skriver rådet på sine nettsider.

Les også: - Død over Amerika

Hevnangrep

I forrige uke ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens og tre andre diplomater fra USA drept i et angrep mot landets konsulat i Benghazi i Libya.

Konsulatangrepet skal imidlertid ha vært en hevnaksjon for drapet på al-Qaidas nestkommanderende, libyskfødte Abu Yahya al-Libi, hevder terrornettverket.

Men angrepet sammenfalt med de første protestaksjonene mot «Innocence of Muslims» og gjorde for alvor filmen kjent blant muslimer.

Etter fredagsbønnen forrige uke brøt det ut antiamerikanske protester i over 20 land.

Les også:

Demonstranter stormet USAs ambassade i Jemen

Se video fra stormingen her

Les flere nyheter