Phelps fikset gullet og tok rekorden

Michael Phelps kunne endelig juble i London-OL. Som ankermann på USAs stafettlag over 4 x 200 meter sikret han sin historiske 19. OL-medalje, og den var av gull. (Foto: Michael Dalder, Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Michael Phelps svømte ankeretappen da USA vant 4 x 200 meter fri. Dermed tok han sin 19. OL-medalje og har flere enn noen annen.

Amerikanerne var som ventet overlegne i finalen, og Phelps trengte bare å trygge ledelsen inn til vinnertiden 6.59,70. Han tok sitt første gull i London-lekene og det 15. i karrieren.

Les også: Gull-Ruta (15) knuste verdenseliten

– Etter tapet på den korte stafetten hadde vi noe å ordne opp i, og det gjorde vi. For meg er det første gull i dette stevnet, så jeg er veldig glad, sa Phelps, som i løpet av en drøy time tangerte og slo rekorden til turnlegenden Larissa Latynina på 18 OL-medaljer.

77-årige Latynina var på plass i svømmehallen da han gjorde det, etter at hun tidligere på kvelden ble hyllet i turnhallen. Hun vant sine medaljer fra 1956 til 1964.

Da Phelps slo inn til seier på stafetten, gjorde han et hopp i vannet av glede.

Dårlig innslag

En drøy time tidligere kostet et dårlig innslag ham seieren på favorittdistansen 200 meter butterfly. Phelps ledet det meste av veien, men Chad le Clos tok innpå mot slutten og lyktes maksimalt med innslaget.

Dermed vant søramerikaneren med 1.52,96, fem hundredeler foran Phelps.

– Jeg kan ikke være for lei meg. Jeg gjorde en god tid, og jeg vant selv en lignende innspurt for fire år siden, sa Phelps.

Likevel var skuffelsen tydelig rett etter målgang. Den amerikanske medaljegrossisten mistet sjansen til å bli første mann med tre strake OL-gull i en svømmeøvelse.

– Phelps er helten min, og jeg elsker ham. Jeg kan ikke tro at jeg har slått ham. Det er det største øyeblikk i livet mitt, sa le Clos.

– Han er en talentfull gutt som jobber hardt, sa Phelps om sin overmann.

Stor glede

Om skuffelsen var tydelig da Phelps tapte, var gleden desto større da han vant stafetten sammen med lagkameratene. Frankrike, som beseiret amerikanerne på 4 x 100 meter fri, ble grundig slått.

Phelps fikk seks gull og to bronse på åtte starter i Aten-OL i 2004, åtte gull på åtte forsøk i Beijing-lekene fire år senere. Det har ikke gått like godt så langt i London-OL, men han har fått sine to første olympiske sølvmedaljer, en i stafett og en individuelt, og tirsdag kveld kom også gullet.

På USAs lag i finalen svømte Ryan Lochte, Conor Dwyer, Ricky Berens og Michael Phelps. Amerikanerne ledet fra start til mål og seiret 3,07 sekunder foran Frankrike. Kina på bronseplass var slått med 6,60 sekunder.

Knuste medaljen, får en ny

Mystisk OL-svømmer tilbake etter 12 år

Les mer om OL i London

Les flere nyheter