Kampene fortsetter i Aleppo

Medlemmer av Den frie syriske hær gjør seg klare for å patruljere Attarib utenfor Aleppo. Kampene i Syrias største by ser ikke ut til å avta. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Til tross for stadig sterkere skyts fra regimestyrkene, hevder syriske opprørere å ha gjort nye framstøt i storbyen Aleppo.

Opprørsstyrker angrep tirsdag flere viktige mål i Aleppo, deriblant det regjerende Baath-partiets kontorer, ifølge Den frie syriske hær, den største væpnede opprørsgruppen i Syria.

Les også: Opprørere: – Det syriske regimet vil falle i Aleppo

Opprørerne skal dessuten ha drept minst 40 politifolk i byen, hevder London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Også andre steder i Syria skal flere titalls mennesker ha blitt drept i kamper, ifølge eksilgruppen.

I de østlige delene av Aleppo steg svart røyk opp mot himmelen da kamphelikoptre åpnet ild.

Avgjørende slag

Både hæren og opprørerne har satt inn forsterkninger i kampene i Aleppo, hevder en kilde i den syriske sikkerhetstjenesten. Ifølge kilden vil slaget om millionbyen trolig vare i flere uker.

Slaget om Aleppo blir betegnet som en avgjørende test for begge parter i den 16 måneder lange konflikten. Regjeringsstyrkene har i tillegg til store bakkestyrker satt inn kamphelikoptre, jagerfly og stridsvogner, men opprørerne hevder de likevel har klart å holde stand.

– Våre opprørere klarte å angripe Baath-partiets kontorer, et militærsykehus og en militærdomstol i al-Mahfaza-området, sier Abu Omar al-Halabi, kommandant i Den frie syriske hær.

Halabi sier at seks opprørere ble drept i sammenstøtene tirsdag. Han hevder også at 15 regjeringssoldater, inkludert en høytstående offiser, har overgitt seg til opposisjonen i storbyen.

Ifølge Halabi kontrollerer de væpnede opprørerne 60 prosent av Aleppo, mens kampene fortsatt pågår i bydelene Salaheddin og al-Sukari.

– Regimesoldatene er feige. De beveger seg ikke på bakken, men de bombarderer de opprørskontrollerte delene av Aleppo med raketter, tungt artilleri og helikoptre, hevder opprørskommandanten.

Syrias Benghazi?

Mens hæren for to dager siden hevdet å ha fått kontroll over deler av Salaheddin, har opprørsstyrkene i byen avvist at regjeringshæren har gjort framskritt. Tirsdag meldte statlig TV at hæren fortsatt jaktet på «terrorister» i bydelen, noe som kan tyde på at regimestyrkene ikke har full kontroll over området.

Flere hundre opprørere skal dessuten ha angrepet politistasjonene i nabolagene Salhin og Bab al-Nayrab tirsdag.

– De voldelige kampene i Aleppo viser hvor viktig denne byen er for et regime som ikke ønsker seg et Benghazi i Syria, sier Rami Abdulrahman, leder i Syrian Observatory for Human Rights.

Han henviser til kystbyen i Libya som ble opprørernes bastion i kampen mot diktatoren Muammar Gadaffi.

Uklar situasjon

Regimestyrkenes overlegenhet på bakken kan imidlertid bety at opprørere har magre sjanser for å klare å holde kontrollen i urbane områder, skriver nyhetsbyrået Reuters. Væpnede opprørere innledet en stor offensiv i hovedstaden Damaskus for to uker siden, men ble drevet ut igjen noen dager senere.

Analytikere regner det som sannsynlig at opprørerne vil bli beseiret også i Aleppo, gitt hærens militære overlegenhet. Men det er umulig å stadfeste hvordan situasjonen er på bakken i Aleppo, siden journalister ikke slipper til.Også i resten av landet er situasjonen uoversiktlig, og det skal ha brutt ut harde kamper både i Damaskus og flere andre byer tirsdag.

Les mer:

Hevder deler av Aleppo er gjenvunnet

Aleppo angripes fra helikoptre

Les flere nyheter