Sommeren som regnet bort

I sommer har det regnet, regnet og atter regnet i store deler av Norge. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

Alle de som rømte landet for å få et glimt av sola i sommer, må stålsette seg. Meldingen fra meteorologen er klar: Det kalde gråværet er kommet for å bli.

– August blir ikke bedre. Den vekslende værtypen vil fortsette over hele landet. Det store varme høytrykket ser vi ikke på de nærmeste ti dagene. Vi får nyte de gode dagene vi får innimellom, trøster statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Les også: Varsler flom og jordskred

Selv om juli måned regnet bort, var det ikke å så kaldt som vi gjerne vil tro.

– Det overraskende er at temperaturen ikke var så mye under normalt. Det folk merker er at det har vært mye skyer og regnet mer enn vanlig. Det de husker mest fra juli er at været har vært veldig ustabilt, sier Walløe til NTB.

Ille nordpå

Om mange henger med hodet sørpå, er det folk nordafor som virkelig har grunn til å klage. Der har temperaturen vært cirka én grad under normalen.

– Mens Tromsø har hatt en snittemperatur på 10,7 grader, hadde Oslo 16,4 grader i snitt i juli. Aller kjøligst har det vært på kysten av Finnmark med i overkant av 9 grader i snitt i Vardø.

Det er en mager trøst at ingen deler av landet har hatt det varmt i sommer.

– Sørlandet ligger ganske nær det normale, men det har ikke vært noe varmere der. Det varmeste snittet har vært rundt Oslofjorden. I juli hadde Ferder fyr den høyeste snittemperaturen i år med 17,1 grader, sier statsmeteorologen.

Mye regn

Alsvik Walløe tror det folk vil huske mest fra juli 2012 er at været har vært veldig ustabilt.

– Det har vært få soltimer i forhold til hva man kan forvente seg. Det har bare vært en dag med temperatur over 25 grader i Oslo i juli. Hovedstaden har hatt nesten dobbelt så mye nedbør som normalt, sier han.

Hittil i juli har det kommet 149 millimeter nedbør i Oslo. Det er 84 prosent over det normale.

Årets sommer følger tendensen vi har sett i Norge de siste årene der de lange høytrykksperiodene glimrer med sitt fravær.

– Det var litt varmere i fjor enn normalt og ikke fullt så fuktig. Årets sommer er nok dårligere enn det vi hadde i fjor, men dette er tilfeldige variasjoner. Hele Nordvest-Europa har hatt en kjølig sommer. Du må sør for Alpene for å få den stabile

Les flere nyheter