Overlege om HPV-vaksine: – Norge henger etter
HPV-vaksinen gir positive resultater i Norden og i Australia. I Norge tar 70 prosent av jentene på 7. trinn med denne vaksinen årlig. Illustrasjonsfoto. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Les mer Lukk
Fakta om HPV:
*Humant papilloma-virus (HPV) eller Vortevirus infiserer overhud og slimhinner. *HPV kan føre til kreft i livmorhals, vulva, skjede eller anus hos kvinner og kreft i penis og anus hos menn. Det finnes omtrent 45 typer av HPV-viruset.
*HPV-infeksjon er globalt den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen.
*Over 70 prosent av seksuelt aktive får en HPV-infeksjon i løpet av livet.
*HPV er svært smittsomt, og smitter hovedsakelig ved vaginalt eller analt samleie, eller ved intim hudkontakt.
*De fleste HPV-infeksjoner forløper uten symptomer, og klinisk infeksjon varer ofte i tre til ti måneder.
*HPV-infeksjon kan via en rekke celleforandringer føre til kreft. HPV-relatert kreftutvikling kan ta 10-30 år.
*Hos norske kvinner som får livmorhalskreft påvises HPV-genotype 16 og 18 i 70-78 prosent av tilfellene.
*HPV-infeksjon er også årsak til kjønnsvorter. 90 prosent av alle kjønnsvorter forårsakes av HPV-genotypene 6 og 11.
Kilde: Folkehelseinstituttet.
Siden 2009 har alle norske 12-åringer fått tilbud om gratis HPV-vaksine. Vaksinen beskytter mot de typene av HPV som er årsak til minst 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft.
I dag får alle norske jenter tilbud om vaksine i sjuende klasse, og rundt 70 prosent av dem velger å ta den.
I Sverige er vaksineringen langt mer utbredt også blant eldre jenter, mens det i Norge så langt er få som har tatt vaksinen utenom de som har fått tilbud i skolen.
På verdensbasis er HPV den vanligste kjønnssykdommen, og nesten åtte av ti blir smittet en eller flere ganger i livet. Infeksjonen kan blant annet føre til kjønnsvorter, og i Sverige og Australia ser man nå en kraftig nedgang i kjønnsvorter etter at de innførte vaksinen.
Les også: En av seks krefttilfeller skyldes infeksjoner
– Norge henger etter
Fagmyndigheter har anbefalt at jenter opp til 16 år skal skulle få vaksinen, men regjeringen har valgt å tilby vaksinen til ett årskull – sjuende trinn.
– Vi henger litt etter i Norge. De resultatene vi nå ser i andre land er veldig spennende, og det at bare 12 år gamle jenter får gratis vaksine i Norge bør tas opp til debatt, sier Sveinung Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til NTB.
I juli offentliggjorde Karolinska Institutet i Sverige en studie som viser at blant svenske 17- og 18-åringer er forekomsten av kjønnsvorter redusert med 25 prosent siden vaksinen ble tilgjengelig i 2006.
Tilsvarende nedgang ser man også i Australia hvor 70 prosent av alle kvinner i alderen 12-26 år fikk HPV-vaksine i 2006.
Det er også forventet nedgang i Danmark, hvor vaksinen tilbys gratis til kvinner opp til 26 år.
Les også: Stadig flere jenter tar livmorhalskreftvaksine
Stort potensial
Vaksinen kan også tas privat, men ifølge Sørbye er det sjelden leger tar initiativ til å anbefale kvinner å ta denne vaksinen. I Norge har vi rundt 300 nye tilfeller av livmorhalskreft årlig, og mellom 75 og 100 dør hvert år av denne type kreft. Sørbye har tro på at dette tallet kan halveres blant dem som blir vaksinert.
– Vi kan forebygge, og potensialet er stort, sier Sørbye.
For det er ikke bare kvinner som har effekt av vaksinen. Også krefttyper som blant annet analkreft, peniskreft og kreft i mandler og svelg kan forebygges gjennom denne vaksinen.
Les også: - Vaksinen gir ikke full beskyttelse
– Den vaksinen som tilbys nå kan forebygge livmorhalskreft, men å tenke kun denne typen kreft er for snevert. Det er ikke dokumentert enda, men det er vanskelig å tenke at vaksinen ikke skal fungere mot alle typer kreft som kommer av HPV, sier overlegen.