– Må forberede oss på at Breivik kan komme ut en dag

Geir Lippestad har det siste året brukt tid på å prøve å forstå hvorfor Anders Behring Breivik ikke er i stand til å se enkeltmennesker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Les mer Lukk

Forsvarer Geir Lippestad mener nordmenn må forberede seg på at Anders Behring Breivik en gang kan slippe ut i samfunnet igjen.

– Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge. Nå kommer det an på om han blir dømt til fengselsstraff eller overført psykisk helsevern, men for begge tilfeller er jo tanken at han skal tilbake til samfunnet på et eller annet tidspunkt, men da sannsynligvis som en godt voksen om ikke gammel mann, sier Lippestad i et intervju med NRK.

Sentral brevdebatt

Denne uka har debatten gått om Breivik bør få lov til å skrive og ta imot brev mens han sitter i fengsel.

Fra fengselet vil han fortsette sin kamp mot de demokratiske verdiene dagens norske samfunn er tuftet på. Dette vil han gjøre gjennom brevkorrespondanse med støttespillere, og han bruker opp mot ti timer daglig på å skrive brev.

Les også: Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Lippestad stiller spørsmål om hvor humant det er å eventuelt ta fra Breivik retten til å skrive fra cella si.

– Dette berører et sentralt tema i hele vår strafferettspleie. Altså hvis en person sier det er ulevelig for meg hvis jeg ikke får skrive, skal vi ta fra han den muligheten bare fordi det blir ulevelig? Er det en human strafferettspleie?

Prøve å forstå

Lippestad har det siste året brukt tid på å prøve å forstå hvorfor Anders Behring Breivik ikke er i stand til å se enkeltmennesker.

– Han har et veldig spesielt kvinnesyn og ikke minst et tabloid og kategoriserende syn på andre mennesker. Han kategoriserer mennesker i enorme grupper, sier forsvareren i et intervju med NRK.

– Det interessante er å se at mennesker med et så totalitært og endimensjonalt syn på verden raskt endrer seg når det kommer noen inn som ikke passer inn i sitt verdensbilde. Kvinner eller muslimer han har møtt som skiller seg fra fordommene hans er alltid unntakene, sier forsvareren.

Les flere nyheter her