Eksilgruppe: Over 20.000 drept i Syria

Det ble holdt demonstrasjoner i Maraa i nærheten av Aleppo etter fredagsbønnen. Foto: Shaam News Network / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Antall drepte i opprøret i Syria har steget til over 20.000, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Minst 20.028 mennesker, deriblant 13.978 sivile og opprørere, 968 desertører og 5.082 medlemmer av regimestyrkene, er drept siden opprøret startet den 15. mars i fjor, sier den London-baserte gruppens leder Rami Abdel Rahman.

Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Slaget om Aleppo i gang

De dystre tallene vil trolig øke ytterligere. Lørdag startet Syrias hær nemlig sin varslede motoffensiv i Aleppo. Mens kamphelikoptre og artilleri satte byen under et voldsomt bombardement, rykket bakkestyrker fram mot byen.

I flere dager har den syriske hæren samlet styrker rundt Aleppo, og natt til lørdag startet operasjonen som av den regimetro avisa Al-Watan er blitt omtalt som «alle kampers mor».

Mens artilleriild og raketter fra kamphelikoptre regnet over flere bydeler, søkte innbyggere tilflukt i kjellere og i skolebygninger.

– Det er de verste sammenstøtene hittil i opprøret, fastslo leder Rami Abdel Rahman i den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Aktivister i Aleppo kunne fortelle om store styrker som strømmet innover mot de sørvestlige delene av byen. Men opprørerne holdt stand i sentrumsgatene.

«Et helvete»

I den sentrale bydelen Salaheddin kunne nyhetsbyrået AFPs korrespondent melde om voldsomme kamper.

– Det startet klokka 4.00, og åtte timer senere er det fortsatt et helvete. Dette er galskap, sa han på telefon til AFP lørdag formiddag.

Salaheddin var omringet av et hundretall stridsvogner, ifølge oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi i opprørsgruppen Den frie syriske hær. Ifølge ham lyktes opprørsstyrkene i å slå tilbake et angrep i morgentimene.

Opprørerne har imidlertid ikke mye å stille opp med mot den mektige syriske hæren, som har langt tyngre våpen å støtte seg til.

– Kampen vil bli vanskelig, for det er ingen balanse mellom våre styrker. Men vi er viljefaste, og vi tror på Gud, sa Oqaidi.

Tusener på flukt

Under beleiringen av Aleppo er både elektrisiteten og vannforsyningen blitt kuttet i byen. Samtidig er innbyggerne i ferd med å gå tom for mat.

Tusener av innbyggere har forsøkt å legge på flukt, men fordi byen er omringet, kommer de ingen vei. Mange har i stedet søkt tilflukt i skolebygninger og i kjellere. Andre har samlet seg i parker og på åpne plasser.

– De kommer seg ikke ut av byen, og det finnes ikke noe trygt sted for dem i Syria, sier en aktivist i Aleppo som oppgir navnet Amer.

Ifølge ham terroriseres innbyggerne av kamphelikoptre som flyr i lav høyde.

En kilde i den syriske sikkerhetstjenesten forklarer at kampsonene er omringet for at opprørere ikke skal komme seg unna.

Sammensatt opprørshær

Blant opprørerne finnes både syrere og utlendinger. Ifølge AFPs korrespondent i Aleppo er det krigere fra land som Tsjetsjenia, Algerie, Sverige og Frankrike blant utlendingene. De utenlandske krigerne har organisert seg i gruppen Liwa al-Tawhid al-Mujahedeen – Forente hellige krigeres brigade.

Analytikere tror president Bashar al-Assad vil klare å gjenvinne kontrollen i Aleppo, som med sine 2,5 millioner innbyggere er Syrias største by og et viktig maktsentrum.

– Det er sannsynlig at Assads styrker vil vinne en taktisk seier i Aleppo. Det vil bli et tilbakeslag for opposisjonsstyrkene, og regimet vil få en anledning til å vise fram sin militære dominans, sier Ayham Kamel i Eurasia Group.

Også i hovedstaden Damaskus har regimet satt i gang en voldsom motoffensiv for å tvinge opprørerne i kne.

Samtidig fortsetter kampene i urolige byer som Deraa, Homs og Hama. Opprørerne står derimot sterkere på landsbygda, hvor soldatene i hæren har vist seg ikke å være like lojale mot regimet, påpeker analytikere.

Les også:

Aleppo angripes fra helikoptre

– Avskyelig å true med kjemiske våpen

EU forbereder seg på syrisk flyktningstrøm

Les flere nyheter