Unngå å få fuktskade på kjøpet

TETT MEMBRAN? Sjekk om membranen er tett, råder Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam. Hvis det ikke er tett, vil vannet trekke ut i gulvet. (FOTO: Audun Braastad / NTB scanpix) Les mer Lukk

Hvert tiende minutt hele døgnet meldes det vannskader i norske boliger. I mange tilfeller får ikke boligeieren erstatning. Vit du hva du kjøper, sier ekspertene.

Dette bør du sjekke:  
* KJELLER OG MUR: Fall mot mur kan føre til at vann trekker inn. Hvordan er dreneringen? Ledes vann fra takrenner vekk fra mur? Hvordan er yttervegg isolert? Innvendig kledte kjellervegger som kjellerstuer og lignende er hyppig utsatt for fuktskader. Saltutslag på innvendige vegger er en indikasjon på på feil i drenering. Også mange krypkjellere har skader. Vær obs på skjolder, lukt og insekter som maur og sølvkre.

* LOFT OG TAK: Det kan lekke gjennom vinduer og i dårlig skjøter i utvendig kledning. Sjekk også takrenner og skorstein. Innvendig kledte skråtak er utsatt for fuktskader som følge av både materialvalg og konstruksjonsfeil som gir kondens. God utlufting på loft forhindrer fukt og kondens. Også flate tak har ofte feil, som for lite fall og tette sluk.

* BAD: Er det korrekt fall mot sluk? Er det vond lukt, mørke eller røde prikker i fugen? Sprekker i flis? Sjekk sluket, er det membran? Undersøk også tilstøtende rom for fukt. Sjekk også byggedokumentasjon. Halvparten av norske bad har skader som bør utbedres raskt, ifølge Anticimex' rapport «Boligstatus 2006».

* KJØKKEN: Buler parkett rundt kjøleskap og vaskemaskin? Små drypp over tid gir muggskader. Sjekk også vannlåsen, der kan det oppstå smådrypp.

* RØR: Ifølge Sitef er særlig hus fra 50,- 60- og 70-tallet utsatt for rørbrudd som fører til skade.

(Kilder: SINTEF, Anticimex, Mycoteam)

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam som er eksperter på sopp- og fuktskader, skraper med kniv i de vinrøde syttitallsflisene i et hus i Asker i Akershus. Flisen blir stående og stritte rett ut. Så drar han den elektroniske fuktmåleren over. Den piper høylydt.

– Her står det vann, det må bygges nytt bad, konstaterer Mohn Jenssen.

Han anslår at prisen på nytt bad starter på 70.000 kroner.

Les også: Derfor får du ikke solgt boligen

2,3 milliarder i erstatning

SINTEF og Mycoteam anslår at det oppstår 60.000 til 70.000 vannskader hvert år, eller én skade per tiende minutt hele døgnet. I fjor registrerte Finansnæringens fellesorganisasjon 65.970 vannskader, og det ble betalt ut hele 2,3 millarder kroner i erstatning.

Vannskadene kan komme mange steder i huset, for eksempel på taket.

– Der er det byttet ut plater ved kilerenna i taket, sier Mohn Jenssen.

Og vel inne i kjøkkenet, like under der kilerenna går, buler interiørmalingen og sladrer om vannet som har dryppet fra taket. Men her har det heldigvis tørket godt.

– Her er det bare å bytte de innvendige takplatene, det koster ikke mye.

Også kjellere er svært fuktutsatt.

– Du kan kjenne det på lukten av jordslag, sier Mohn Jenssen og stikker nesa ved utgangen inntil en vifte som transporterer fuktig luft ut av kjelleren.

Det kan komme vann inn fra flere steder. Jenssen Mohn advarer både mot taknedløp som spyler vann mot veggen, fall i terrenget mot vegg og isolerte vegger under terrenget. Og det kan bli riktig ille om veggene på innsiden er isolert og bekledt:

– Da ser man ikke vannskadene før det oppstår mugg.

Men krypkjellere er likevel mest risikoutsatt. 86 prosent av landets 350.000 krypkjellere er ikke i orden, melder Byggmesteren.

Les også: Derfor bør dere ha samboerkontrakt

På helsa løs

Men det er slett ikke bare gamle krypkjellere som er fuktfeller. Mange boligkjøpere får splitter nye hus med fiks ferdig fuktskade. Mye skyldes at byggene ikke er tilstrekkelig tildekket når de bygges. Materialene som er blitt våte under bygging, kles inn bak tette sjikt. Men dagens miljøvennlige materialer og byggekrav bringer med også med seg fukt-, mugg- og råteskader.

– Tidligere løste vi mange problemer med kjemi. I dag er materialene mer miljøvennlige. Samtidig stilles det krav til å redusere energiforbruket gjennom å bruke mer isolasjon. Det er bra fra et miljøsynspunkt, men baksiden er mer fukt hvis utbygger ikke er påpasselig i byggeperioden.

Med vann og fukt kommer sopp- og råteskader. Mens råteskader får materialene til å gå i oppløsning, fører fukt og mugg ifølge Folkehelseinstituttet til luftveisinfeksjoner og allergi/astma.

Les også: Strammer inn på førstehjemslån

Vit hva du kjøper

Under opphetede budrunder vil de færreste ha tid til å undersøke om det står vann bak dusjen eller er kondens i kjelleren. Det er et problem at det ikke stilles krav til hva som skal stå i tilstandsrapporten, sier Mohn Jenssen.

– Når takstmann har oppdaget fukt eller råte, kan han skrive TG3 (tilstandsgrad 3, betyr at bygningsdelen må skiftes ut). Ingen vet hva det er. Hvis boligkjøperen hadde visst hva det betydde, kunne han be om et skikkelig prisavslag som står i forhold i skadeomfanget. Når han kjøper en bolig merket med TG3, vil han stå juridisk svakt ved klage.

Kravet om boligtilstandsrapport ved salg er nå til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, og det er ikke satt noen frist for ferdigbehandling.

Les også:

Satset på 50 år gammel parkett

- Stort sparepress på foreldre

Vi trøstehandler i gråværet

Oppgraderer hjemmet

Les flere nyheter