Vil tredoble antall livreddere i Norge

Livredderne Magnus Fagernes (18) (f.v.) Gard Øvregaard (16) og Stian Nilsson (19) holder Hvervenbukta trygg for badegjestene. (Foto: Anette Karlsen/NTB scanpix) Les mer Lukk

Livredderne er på plass langs strendene i Oslo, enten det er folketomt og regn eller sol og trengsel. Norsk Livredningsselskap vil at Norge skal følge internasjonale standarder og tredoble antall livreddere.

Fakta om livreddere:  
*Norsk Livredningsselskap utdanner badevakter og livreddere etter internasjonale retningslinjer utarbeidet av blant annet International Life Saving Europe (ILSE) og EU.

*En livredders oppgaver:

– Fange opp potensielt farlige situasjoner og gjennomføre forebyggende tiltak

– Oppdage farlige situasjoner og gjennomføre en redning før det kommer så langt at det er snakk om en drukning

– Gjennomføre søk, om mulig redde og varsle dersom det har skjedd en ulykke

– Førstehjelp ved store og små skader

*En livredder må kunne:

– Svømme cirka 1.000 meter i sjø

– Svømme med svømmeføtter cirka 1.500 meter i sjø

– Kunne dykke og bruke dykkerutstyr

– Kunne førstehjelp

– Kjenne til og gjenkjenne potensielt farlige situasjoner

– Kunne gjennomføre søk i vann

– Kunne bruke redningsbrett

– Kunne gjennomføre såkalt «fri redning» ned til maks 10 meter ved bruk av oppblåsbar bøye

– Kunne gjennomføre søk i vann

Kilde: Norsk Livredningsselskap

Gutter med solbrune kropper og tydelig vaskebrett speider utover den overfylte stranda. Baywatch-brettet ligger godt plassert ved siden av vakttårnet, og på badeshortsen står det hvitt på rødt: «Livredder». Alt ligger til rette for en actionfylt dag på stranda, men det er ikke ville tilstander på strendene i Oslo.

– Altså, vi bor jo i Norge. Her er det litt andre forhold. Her har vi forholdsvis lite vind, lite strøm, små strender, mindre sol og færre folk, sier livredder Andreas Boye (18) fra Nesodden, som denne dagen jobber som livredder på Ingierstrand i Oslo sammen med Ruben Hansen (22).

– Men jobben vi gjør er jo like viktig uansett hvor i landet den gjøres, sier han.

Så langt i år har 69 personer druknet i Norge. Fem av disse døde under bading, dykking eller etter fall i sjøen.

Les også: 17 menn døde i fritidsbåtulykker første halvår

Heldigvis har det ikke vært ulykker på Ingierstrand. For de to livredderne består dagen i å hjelpe til ved ulykker eller nesten-ulykker, bistå med brennmanet-krem og førstehjelp til småskader.

NM i livredning

Årets sommer har ikke gitt nordmenn den beste badesesongen, noe som har vist seg i antall folk på stranden. Men livredderne er på plass, enten det er flere hundre badelystne på stranda, eller det bare dukker opp en enslig person som vil ta seg et bad.

– Selv om det ofte er rolig på stranda, så er det den ene gangen det skjer noe, som gjør det verdt at vi er her, sier Stian Nilsson (19) om jobben som livredder.

En dame kommer løpende mot oss i Hvervenbukta. Hun er bekymret for sønnen sin, som hun synes har svømt for langt ut alene. Livredder Gard Øvergaard (16) kaster seg på livredderbrettet og padler ut til gutten, og får fulgt ham trygt inn til land.

Les også: Redd for å bade etter maten?

På tross av sin unge alder, har han deltatt i NM i livredning de siste fire årene, og i år kapret han førsteplassen. I november skal det avgjøres om livredning skal bli en egen OL-gren fra og med 2020.

– Det hadde vært gøy, det. Jeg vil absolutt delta, sier Øvergaard.

De fleste livredderne har deltatt i konkurranser i fire-fem år, og er rekruttert fra konkurranselivredning til «ekte» livredning.

Trebarnsfar Tommy Hansen (38) setter stor pris på livreddernes tilstedeværelse på stranda.

– Det er veldig betryggende. Å holde øye med tre viltre unger er ikke så enkelt, og det er trygt at det er flere som passer på, sier Hansen, med lille Trym på halvannet år på armen.

Få livreddere

President i Norsk Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, påpeker at det dårlige været jo faktisk har sin positive side:

– Få oppsøker stranda i regnvær, og da blir det jo færre drukningsulykker. Tallene denne sommeren blir nok hyggeligere enn for andre mer solrike somre, sier Bjørnstad.

På tross av dette er han opptatt av å øke antall livreddere langs norske strender. Det er opp til hver kommune å sørge for at strendene er bevoktet, og kommunene betaler Norsk Livredningsselskap for tjenesten.

– I Norge er vi 3.300 livreddere. Dette høres fint ut, men sammenlignet med flere andre land med kystlinjer er det en dråpe i havet. I for eksempel Italia, som vakler seg gjennom den økonomiske krisen, finnes det 300.000 livreddere. Rike Norge tar seg ikke råd til noe lignende, sier Bjørnstad.

Spesielt Danmark, men også Sverige, ligger bedre an enn Norge med antall livreddere.

– Alle kommuner burde ta ansvar for strendene sine i større grad. Vi ønsker oss minst en tredobling av antall livreddere. Å ha livreddere til stede der folk bader skaper økt trygghet og trivsel for strandgjestene, sier Bjørnstad.

Les også:

Ola (9) overlevde fordi mamma kunne førstehjelp

Kona reddet livet til Morten (34)

Reddet lillesøster fra å drukne

Les flere nyheter