OL-bronsen motiverer Nordenstam

Fore fire år siden overrasket Sara Nordenstam stort med å ta OL-bronse. I London håper hun på mer jubel. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Sara Nordenstam (29) har hatt både opp- og nedturer i bassenget. OL-bronsen fra Beijing minner henne om at hun hører hjemme i verdenstoppen.

Den sensasjonelle bronsemedaljen og europarekorden på 200 meter bryst for fire år siden var Nordenstams internasjonale gjennombrudd.

– I Svømme-Norge visste jo alle hvem jeg var, men det var det kanskje ikke fullt så mange ellers i Norge som gjorde. Etter OL var det i hvert fall flere som visste det. Jeg kjenner en annen type press nå, men det er fortsatt sånn at det verste presset er det du setter på deg selv. Det gjelder å ha kontroll på det og ikke la så mye annet styre spenningsnivået ditt, sier Nordenstam til NTB.

Les også: Innrømmer systematisk doping

Gode minner

Hvis hun har en tung periode, innrømmer oslojenta at det hjelper å tenke tilbake på løpet i «Vannkuben» i Beijing.

– Noen ganger gjør jeg det. Når du tviler på seg selv, og det går litt tungt, så er det nesten litt vanskelig å skjønne at det var meg. Men det som er så godt, er at jeg vet det var meg. Det er en god følelse. Det gir meg positive tanker og er noe jeg får lyst å oppleve igjen, forteller 29-åringen.

Fire år etter suksessen i Kina føler Nordenstam hun er blitt tryggere på seg selv.

– Jeg er blitt fire år eldre og har vært med på opp- og nedturer i mellomtiden, som jeg har lært mye av. Jeg er enda mer nysgjerrig og vil lære mer. Jeg er fortsatt ikke utlært. Det blir jeg kanskje aldri, sier hun.

Les også: Spår to norske gull

Drømmereprise?

Nordenstam ankom OL-byen onsdag etter et treningsopphold i Kroatia sammen med resten av landslagssvømmerne. Der har de jobbet for å prikke inn toppformen til OL.

I vår ble hun europamester på 200 meter bryst. I London håper hun at hun kan være med i medaljekampen igjen.

– Håp må man alltid ha. Jeg håper jo jeg også, men jeg vil ikke si hva jeg går for. Å vinne OL-gull skal veldig mye til. Amerikanske Rebecca Soni, som vant i 2008, ligger et hestehode foran de andre, men så er det tett. Vi er mange på likt nivå. Kommer jeg til finalen, kan jeg absolutt være med der oppe og kjempe. Det som er gøy med en OL-finale, er at alt kan skje. Til og med favoritter kan «choke», sier Nordenstam til NTB.

– Det som er godt å vite nå, som jeg ikke visste i 2008, er at jeg alltid svømmer bra i en finale. Jeg hever meg alltid eller presser tiden ned. Det er noe med finalesvømming og meg som bare fungerer. Det er en trygghet jeg har, som jeg vet mange ikke har.

Første OL-løp for Nordenstam er 400 meter medley lørdag. Onsdag skal hun i aksjon på 200 meter bryst.

Følg OL i ABC Nyheter

Her er OL-programmet