Aleppo angripes fra helikoptre

Syrere flykter fra Aleppo, som angripes av regjeringsstyrker med kamphelikoptre. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / BULENT KILIC Les mer Lukk

Syriske regjeringsstyrker skjøt mot flere bydeler i Aleppo fra kamphelikoptre fredag, ifølge aktivister. FN ber regimet beskytte sivile i byen.

Mens opprørerne hevder å kontrollere flere bydeler i Syrias største by Aleppo, har det syriske regimet varslet at opprørerne vil bli knust i en kraftig motoffensiv fredag og lørdag.

Fredag var president Bashar al-Assads styrker i gang med å bane vei for et voldsomt bakkeangrep, og kamphelikoptre skjøt ifølge aktivister mot en rekke bydeler hvor opprørerne holder til. Det skal i også ha vært kamper i den sentrale bydelen Jamiliya, som ligger rett ved Aleppos historiske gamleby.

Les også: Assad-regimet slår tilbake mot opprørerne

Kan bli langvarig

En opprørssoldat i bydelen forteller på telefon til nyhetsbyrået AFP at innbyggere er i ferd med å flykte fra bydelen. Volden tvang Røde Halvmåne til å innstille enkelte nødhjelpsaktiviteter i Aleppo, mens Røde Kors har besluttet å trekke flere hjelpearbeidere ut av landet.

Begge parter har de siste dagene sendt forsterkninger til slaget om Aleppo.

Generalmajor Robert Mood, som har ledet FNs observatørstyrke i Syria, tror kampene nordvest i Syria kan komme til å vare over lang tid.

– Aleppo og området mellom Aleppo og den tyrkiske grensen er strategisk viktig for begge parter, sa Mood under en pressekonferanse i Oslo fredag.

Les også: General Mood avslutter oppdraget i Syria

Frykter massakre

FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay ba fredag innstendig begge parter om å beskytte sivile i Aleppo. I likhet med USA, som frykter regimet planlegger en massakre i Aleppo, er hun dypt bekymret for situasjonen.

– Alle parter, inkludert regjeringen og opposisjonsstyrker, må sikre at de gjør forskjell på sivile og militære mål, sier Pillay i en uttalelse.

I et forsøk på å rense områder i Syrias handelssentrum for opprørere bruker Assad kraftig artilleri, stridsvogner og husransakelser, opplyser hun.

– Alt dette, samt meldingene om at styrkene bygges opp rundt og i byen, er illevarslende for innbyggerne, sier Pillay, og tilføyer at lignende angrep fortsetter i de større byene Homs og Deir al-Zor.

Hun har fått ubekreftede meldinger om at sivile har blitt henrettet under de siste kampene i hovedstaden Damaskus. Flere skal også ha blitt drept av snikskyttere.

I tillegg har FN fått et økende antall meldinger om opprørssoldater som torturerer og henretter fanger.

Veisperringer

Opprørerne er militært underlegne, men har likevel klart å ta kontroll over enkelte bydeler i Aleppo, som ligger nordvest i Syria.

I bydelen Saladin, som har vært sentrum for voldsomme kamper de siste dagene, venter flere hundre opprørere på regimestyrkenes offensiv. En AFP-fotograf forteller om improviserte veisperringer laget av sandsekker og improviserte feltsykehus satt opp i skoler og moskeer.

Mood tror regjeringen frykter at opposisjonen kan lykkes med å skape «en slags territoriell integritet» i området rundt Aleppo.

– Ut ifra det kan man søke en slags Benghazi-lignende situasjon hvor man får en helt annen legitimitet når man ber om ekstern støtte, sa Mood fredag. Da Muammar Gaddafis regime under borgerkrigen i Libya i fjor truet med å angripe opprørsbastionen Benghazi, bidro det sterkt til at det internasjonale samfunnet besluttet å gripe inn militært på opprørernes side.

Les også: EU forbereder seg på syrisk flyktningstrøm

The Guardian: - Assad har milliardformue

Avskyelig å true med kjemiske våpen

Les flere nyheter