Spansk sjokktap i OL-åpningen

Japan feirer Yuki Otsus vinnermål i OL-kampen mot Spania. Keeper David de Gea og hans lagkamerater kan intet gjøre. (Foto: Reuters/NTB scanpix) Les mer Lukk

Spania håper å krone en stor fotballsommer med OL-gull, men det startet dårlig da Japan vant 1-0 på Hampden Park torsdag.

OL fotball menn torsdag  

Gruppespillet 1. runde:

Gruppe A (i Manchester):

Forente arabiske emirater – Uruguay 1-2, Storbritannia – Senegal 1-1.

Gruppe B (i Newcastle):

Mexico – Sør-Korea 0-0, Gabon – Sveits 1-1.

Gruppe C:

Hviterussland – New Zealand 1-0 (i Coventry), Brasil – Egypt 3-2 (i Cardiff).

Gruppe D (i Glasgow):

Honduras – Marokko 2-2, Spania – Japan 0-1.

De to beste i hver gruppe til kvartfinaler.

Borussia Mönchengladbach-spiller Yuki Otsus scoring etter hjørnespark i det 34. minutt ga japanerne en drømmestart på turneringen. Spania hadde 65 prosent ballbesittelse, men den japanske kontringsviljen førte til flere store sjanser, og det var en fullt fortjent seier.

Se programmet: OL i London dag for dag

Spania har et ungt lag krydret med stjerner som Jordi Alba og Juan Mata, som begge scoret da Italia ble knust 4-0 i EM-finalen tidligere i måneden. Mange ventet at laget skulle leke seg til enkle poeng mot Japan.

Slik gikk det ikke, og tafatt forsvarsspill duket for det japanske ledermålet. Takahiro Ohugihara leverte en god dødballserve, og Otsu snek seg på innsiden av Martin Montoya. Fra kort hold sendte han ballen forbi Manchester United-keeper David de Gea.

Rødt kort

Spanias oppgave ble ikke enklere da Inigo Martinez ble utvist i slutten av første omgang. Han fikk direkte rødt kort da han holdt igjen Kensuke Nagai.

Japan fortsatte å skape de største sjansene med direkte spill og burde ha punktert kampen i sluttminuttene. Nagai og Hotaru Yamaguchi misbrukte hver sin kjempesjanse, men det spilte liten rolle.

Les også: Spår to gull til Norge

Otsus mål var nok til å sikre tre poeng og en drømmestart for Japans herrelandslag, som ikke vil finne seg i å stilles i skyggen av landets kvinnelige VM-vinnere. Allerede før OL-ilden er tent har Japans fotballspillere tre poeng hver.

– Dette var bare første kamp i gruppespillet, og det er mange kamper igjen. Først må vi ta oss til cupspillet. Om vi greier det, møter vi gjerne Spania igjen, sa Japans trener Takashi Sekizuka.

Flere sjanser

Spania må prøve å reise seg i kampene mot Honduras og Marokko. Det er ikke første gang landet har startet dårlig i et sluttspill. For to år siden ble det 0-1 i første kamp i mesterskapet som endte med Spanias første VM-gull.

– Noen vinner og noen taper. Vi må se fram mot neste kamp og beholde roen, sa de Gea.

Les også: Han vasket seg til OL-maraton

I gruppens første kamp scoret Jerry Bengtson fra New England Revolution to ganger da Honduras spilte 2-2 mot Marokko. Abdelaziz Barrada og Zakaria Labyad scoret for marokkanerne, som måtte avslutte med ti mann etter en utvisning.

FØLG OL I ABC NYHETER