Oslo på topp i metamfetaminbruk

HØYT. Salget av det narkotiske stoffet metamfetamin i Oslo er høyt, selv i europeisk sammenheng. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Av 19 byer i elleve ulike europeiske land, er det kun de finske byene Åbo og Helsingfors som kommer høyere enn Oslo på forekomst av det farlige narkotiske stoffet metamfetamin.

Det er Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som, i samarbeid med lignende institutter i elleve andre europeiske land, har målt mengden amfetamin, cannabis og ecstasy i kloakkvann. Målingene ble utført i samme periode i alle land, skriver VG.

– Dataene fra våre kloakkmålinger stemmer veldig godt med resultater fra spørreundersøkelser gjennomført av narkotikamyndigheter i Europa, sier Kevin Thomas i NIVA.

Les også: Rekordstort beslag

Pasienter med metamfetamin

Stoffet har sterke virkninger for brukeren.

– Sammenlignet med andre stoffer, ser vi helt klart flere psykiatriske problemer, først og fremst psykoser. En femdel av de psykiatriske pasientene som ble innlagt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i 2009, hadde metamfetamin i blodet, sier Jørgen Bramness, leder for Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf).

Les også: Seks menn dømt i større narkosak

Selges som amfetamin

Metamfetaminen som selges på gata i Oslo er ikke såkalt crystal meth eller «ice», som er kjent for å være spesielt ren. Flere eksperter sier at svært mye av metamfetaminen selges som vanlig amfetamin uten at brukeren er klar over det – og ofte ikke selgeren heller.

– Det har tatt over for tradisjonell amfetamin, sier Lars Holmen, generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening.

Litauiske nettverk

Metamfetamin er den sterkeste utgaven av amfetamin, og er svært avhengighetsskapende. Virkningen kan minne om effekten av vanlig amfetamin, men den regnes å være dobbel så sterk.

Det er spesielt litauiske nettverk som har en sentral rolle i smugling av sentralstimulerende stoffer til Norge.

Stofftypen har sin opprinnelse fra Baltikum og har hatt en sterk vekst de siste årene. Metamfetamin blir hovedsakelig smuglet i biler, gjennom Sverige, til Norge og Oslo.

Les også:

– Narkotikanettverk tjener milliarder i Norge

Slår alarm om farlig dop

Les flere nyheter