Sprit-Fallo skal ha forsøkt å presse tollere av veien

Erik Fallo ble i 2005 dømt til fengsel for uaktsomt giftdrap i metanolsaken. Tirsdag ble han pågrepet av svensk politi. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix) Les mer Lukk

Nordmannen Erik Fallo er mistenkt for forsøk på legemsbeskadigelse. Han skal ha forsøkt å presse en sivil tollerbil inn i en lastebil før han ble pågrepet med store mengder sprit i Sverige.

Nordmannen ble tirsdag pågrepet med 567 liter vodka i bilen etter å ha blitt jaget av svensk politi i halvannen time.

– Nordmannen er mistenkt for forsøk på grov legemsbeskadigelse, samt grov hensynsløshet i trafikken og for ikke å ha betalt avgifter på avgiftspliktige varer som er tatt inn til Sverige, opplyser pressetalsmann Peter Adlerson i politiet i Västra Götaland til NTB.

Les også: Smugler sprit til Norge som aldri før

Fallo er så langt ikke mistenkt for smugling, men dette blir vurdert, ifølge pressetalsmannen. Statusen som mistenkt Fallo har, tilsvarer i Norge en siktelse.

Halvannen times jakt

Det var tirsdag ettermiddag at 65-åringen ble forsøkt stanset av tollere ved den norske tollstasjonen ved Svinesund, nord for Strömstad. Men han stanset ikke, kjørte inn i en tollbil og fór tilbake over grensen og videre sørover.

Les også: Folk snur og kjører mot kjøreretningen på Svinesund

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT satte et titall politibiler i gang en omfattende jakt på nordmannen, og etter en og en halv time ble han pågrepet utenfor Bengtsfors.

Fallo har tidligere har omtalt spritsmuglingen som et yrke.

– Føreren prøvde å unngå tollkontroll. I stedet for å stoppe på vår anvisning kjørte han bilen tilbake til Sverige, forteller fungerende avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge, Vårin Utne, til VG.

Legemsbeskadigelse

Ifølge politiet forsøkte Fallo å presse en sivil bil med to norske tollere inn i en lastebil. Forholdene Fallo er mistenkt for, har en strafferamme på mellom ett og ti års fengsel.

65-åringen satt onsdag i arresten i Åmål, men vil bli overført til Uddevalla torsdag, der avhørene skal fortsette. Påtalemyndigheten må innen tre dager fra pågripelsen avgjøre om den mistenkte skal bli begjært varetektsfengslet eller ikke.

Les også: 444 slanger på én buss

Erik Fallo ble landskjent da han i 1985 ble dømt for å ha smuglet 450.000 flasker brennevin og 50.000 flasker vin.

I 1991 fikk han fengselsstraff for å ha produsert og solgt 150.000 flasker hjemmebrant fra spritfabrikker på Østlandet, og i 2005 ble han dømt i den såkalte metanolsaken. Høyesterett endte til slutt på uaktsomt drap på to personer og satte straffen til åtte års fengsel.

Les også:

Smugler dop med katapult

Feriesmugling kan føre til langvarige betalingsproblemer

Tabbe avslørte smugler med 160.000 valiumtabletter


Les flere nyheter