Dansk konge tatt i politisk spinn

Dansk konge tatt i politisk spinn Les mer Lukk

Kong Harald Blåtann påsto at han kristnet Danmark i år 965. Dette er galt, og om ikke blank løgn, så i hvert fall et tidlig eksempel på politisk spinn, sier danske arkeologer.

Harald styrte Danmark fra år 958 til 986 eller 987 og fikk risset runer på den såkalte Jellingsteinen på Jylland om at han «vant seg hele Norge og Danmark» og «gjorde danene kristne».

Det med Norge er bare skryt, men hvordan var det med kristningen?

Les også: Er dette den virkelige Mona Lisa?

Arkeologene har avdekket 60 graver med kristne dansker, og noen av de gravlagte døde trolig allerede på 850-tallet – altså over 100 år før Harald Blåtanns angivelige kristningsverk.

– Vi er nokså sikre i vår sak, sier lederen for arbeidet Troels Jensen.

De døde ligger alle etter kristen skikk med føttene mot øst og hodene mot vest. De har ikke fått gaver med seg i graven, slik skikken var i Norden i hedensk tid, og analyser av tennene viste at de var oppfødd på lokal mat. Det kan altså ikke dreie seg om innreiste utlendinger.

Les også: 600 år gammel BH endrer alt

Funnene kan ifølge Troels Jensen være bevis for at selv blodtørstige vikinger kunne gi plass for fredsommelige mindretall som de kristne.

Og Harald Blåtann må ha hatt en dyktig spinndoktor som hjalp ham overbevise ettertiden om at det var han som kristnet Danmark.

Les også:

Sikrer vikingskatter for fremtiden

Kan ha funnet Kong Arthurs runde bord

Les flere nyheter