Skytteren fra Aurora møtte i retten

James Holmes så svært forvirret ut og slet med å holde øynene oppe da han møtte i en lokal domstol mandag ettermiddag. (Foto: Ap/NTB scanpix) Les mer Lukk

James Holmes, som er mistenkt for å ha drept tolv mennesker i en kino i Aurora, møtte mandag i retten.

Holmes, som er anklaget for å ha drept tolv mennesker, møtte i en lokal domstol mandag. Håret hans var farget oransje, akkurat slik vitner beskrev mannen som stormet inn i en kino og skjøt vilt rundt seg natt til fredag.

Les også: 12 drept under filmpremiere

24-åringen så svært forvirret ut, stirret tomt ut i luften og slet tilsynelatende med å holde øynene oppe mens dommeren snakket. Han fremsto følelsesløs og omtåket, og hver gang dommeren stilte ham et spørsmål, svarte en av advokatene for ham.

På forhånd er spørsmålet om utilregnelighet blitt løftet fram som avgjørende for straffeutmålingen i saken. Politiet leter fortsatt etter et motiv, og den formelle siktelsen mot Holmes er ventet å komme mandag om en uke.

– Rett mann

Rundt 40 pårørende hadde møtt opp i rettssalen. Påtalemyndigheten sa etter det korte rettsmøtet at de vil snakke med ofrenes familier før det avgjøres om de vil kreve dødsstraff for Holmes.

24-åringen er fengslet i full isolasjon, og ifølge politiet nekter han å samarbeide med etterforskerne. Politiet mener det ikke er tvil om at Holmes står bak massakren. Han overga seg utenfor kinoen, fortsatt kledd i full rustning. Holmes skal også ha hatt flere våpen på seg da han ble pågrepet.

Utilregnelig?

En erfaren jurist sier til avisen Denver Post at forsvarerne trolig må forsøke å få ham erklært utilregnelig hvis han skal unngå giftsprøyten.

– Hvis han er tilregnelig, har forsvarerne en håpløs sak. Politiet tok ham bokstavelig talt med kruttslam på hendene, fastslår juristen Scott Robinson.

Men forsvarsadvokat Chuck Cherner påpeker at han var rolig da han overga seg.

– Det tyder på at han ikke forsto at han hadde gjort noe galt, sier Cherner, som tilføyer at dette bare er «en strøtanke».

Uklart motiv

For bare noen uker siden skal Holmes over internett ha søkt om medlemskap i en lokal pistolklubb. Men da lederen for klubben ringte ham, kom han til en telefonsvarer der Holmes snakket så rart og utydelig at han ikke ville ha ham som medlem.

– Hvis de ikke ber om dødsstraff i denne saken, kan de like godt avskaffe hele dødsstraffen, mener Craig Silverman, tidligere statsadvokat i distriktet der storbyen Denver og dens forstad Aurora ligger.

Les også: Her holder han foredrag om å forandre fortiden

Påtalemyndigheten påpeker at den først innen 60 dager etter at tiltalen er klar trenger å ta stilling til om det skal legges ned påstand om dødsstraff. Bare en person er blitt henrettet i Colorado siden 1976.

I Holmes' leilighet, som var full av utspekulerte feller beregnet på å drepe inntrengere, har politiet funnet en datamaskin. Denne skal nå analyseres, med hjelp fra USAs føderale politi FBI.

Lite våpendebatt

I tillegg til de tolv som ble drept, ble 58 såret da Holmes åpnet ild under premieren på den nyeste Batman-filmen på en kino i Aurora. En seks år gammel jente er blant de drepte.

President Barack Obama kom med trøstende ord til de dreptes og såredes pårørende da han besøkte Colorado søndag. Presidenten har imidlertid fått kritikk for å ikke ha nevnt noe om en innstramming av de liberale våpenlovene i USA i kjølvannet av skytingen. Det tolker enkelte som et knefall for den mektige våpenlobbyen.

Les også: – Gjerningsmannen vil bli glemt

Holmes kjøpte alle sine fire våpen lovlig. Han skal ha kastet to røykbomber inn i kinosalen, før han begynte å skyte vilt rundt seg med en rifle med en kapasitet på opp mot 60 ladninger i minuttet.

Under massakren skal riflen ha sviktet, noe som gjorde at Holmes ble nødt til å skifte til et lettere våpen.

Les også:

Denver-drapsmannens leilighet er sikret

Medisinstudenten James (24) er den pågrepne kinoskytteren

Dårligere salg enn ventet for Batman-film

Les flere nyheter