Prostituerte jages fra Londons gater

Georgia Perry i Open Doors, et statlig støtteprogram for prostituerte, frykter at de prostituerte vil få en farlig tilværelse på gata som følge av stengninger av bordeller. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Årets sommer-OL vil gi gode inntekter til mange briter – men neppe til de prostituerte. De klager over at de blir feid vekk fra arrangørbyen Londons gater.

Fakta om kamp mot prostitusjon i London:  

*OL-arrangørene i London har bitt seg merke i at tidligere sommerleker har vært skjemmet av prostitusjon og menneskehandel. De maner til aktiv kamp mot alle former for vold mot kvinner mens årets sommerleker varer.

*Kampen skal føres i nært samarbeid med politiet og frivillige organisasjoner som kjemper mot prostitusjon. Rundt 80 bordeller er allerede stengt.

*Mediene skal forsøkes renskes for rubrikkannonser med tilbud om salg av seksuelle tjenester. Tusenvis av lapper med telefonnumre til prostituerte skal fjernes fra telefonkiosker.

*Innsatsen har også til hensikt å gjøre hallikvirksomhet mindre lønnsomt.

*Aktivister som jobber for å gi prostituerte en bedre framtid, tviler på om disse tiltakene vil virke. De tror prostitusjonen bare vil flytte til andre steder eller gå «under jorda».

(Kilder: Nettstedet london.gov.uk, nyhetsbyrået AFP) (©NTB)

Politiet i Newham, en nedslitt kommune øst i byen som huser hovedarenaen for lekene, har i løpet av vel halvannet år stengt rundt 80 bordeller. Dermed er området blitt pynteligere, men det gjør ikke nødvendigvis tilværelsen tryggere for de prostituerte selv.

– Enkelte av kvinnene som selger seksuelle tjenester, har opplevd stengning av så mange bordeller at de nå arbeider på gata. Og det er et mye mindre trygt sted, sier Georgia Perry i Open Doors, et statlig støtteprogram for prostituerte.

Store inntekter

Statsminister David Cameron anslår at to millioner mennesker flere enn vanlig vil besøke London i tiden 27. juli til 3. august. Inntektene fra lekene beregnes til 13 milliarder pund eller 123,5 milliarder kroner over en periode på fire år.

Men for de prostituerte blir det neppe gylne tider. Prostitusjon er ikke forbudt i Storbritannia, men det er ikke lov å drive bordeller, og det er heller ikke lov for horekunder å drive såkalt kerb crawling – å kjøre langsomt langs fortauer for å plukke opp prostituerte.

Les også: Mer vold mot prostituerte i Oslo

Stor-Londons borgermester Boris Johnson gir sin fulle støtte til opprenskningen.

– Vi er fast bestemt på å slå ned på prostitusjon og annen menneskehandel foran de olympiske lekene, heter det i en uttalelse på hans nettsider.

«Normal virksomhet»

London-politiet vil ikke bekrefte at razziaene mot bordellene det siste halvannet året har hatt tilknytning til OL.

– Våre virksomhet rettet mot prostitusjon er ledd i politiets normale virksomhet, sier en talskvinne ved hovedkvarteret Scotland Yard.

Les også: Prostitusjonen øker - politiet tar ferie

Hun vil heller ikke oppgi noe tall på bordeller som er stengt. Men organisasjoner som gir hjelp til de prostituerte, har merket seg en oppgang i tallet på pågrepne som anklages for å ha tilbudt seksuelle tjenester mot betaling.

Kritikere tror ikke det hjelper stort å stenge bordellene og jage de prostituerte bort fra gatene. Prostitusjonen vil bare flytte seg til andre steder der det ikke fins folk eller lokaler som tilbyr hjelp, sier Georgia Perry i Open Doors.

Les også:

Slik styrer de sex-markedet

Sexkunder smugfilmet i Trondheim

Frykter at utpresserne kommer til Oslo

Tenåringer reddet fra barneprostitusjon i USA

Les flere nyheter