Irak rystet av kraftige angrep

Innbyggerne i Mahmoudiyya samler seg rundt åstedet for bilbombene som kostet minst 11 mennesker livet mandag. Minst 50 mennesker ble drept i angrep i Irak mandag. Foto: Mohammed Ameen / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 107 mennesker er drept i en rekke angrep i Irak. Angrepene kommer i kjølvannet av at al-Qaida har erklært at de vil trappe opp aksjonene i landet.

Fakta om angrep i Irak i 2012  

* 5. januar: 73 personer ble drept og rundt 150 såret da fire bomber gikk av i sjiamuslimske områder i Irak.

* 14. januar: En selvmordsbomber forkledd som politimann tok med seg 53 personer i døden da han sprengte seg selv i Basra sør i Irak. 130 ble såret.

* 23. februar: En serie bombeeksplosjoner over hele landet kostet 60 mennesker livet.

* 20. mars: Til sammen 30 bomber gikk av i ulike irakiske byer. 52 mennesker ble drept og 235 såret.

* 13. juni: Bomber og andre angrep tok livet av minst 75 personer. De fleste av angrepene var rettet mot sjiamuslimske pilegrimer i Bagdad.

* 3. juli: En bombe gjemt i en lastebil eksploderte på et marked i Diwaniya, like ved en moské der sjiamuslimske pilegrimer hadde samlet seg. 40 personer ble drept.

* 23. juli: Minst 91 mennesker ble drept og nærmere 200 såret i en rekke angrep i Bagdad og områdene nord for hovedstaden. (Kilde: Reuters, AFP) (©NTB

Ytterligere 161 personer ble såret i angrepene mandag.

I alt ble 14 irakiske byer rammet av 22 forskjellige angrep, ifølge sikkerhetskilder.

Angrepsserien er den alvorligste siden mai 2010, opplyser kildene.

I byen Taji 25 kilometer nord for Bagdad ble minst 18 personer drept i en rekke bombeeksplosjoner, ifølge to helsetjenestemenn. 29 mennesker ble såret.

Tjenestemennene sier at flere veibomber først gikk av, og at en selvmordsbomber deretter sprengte seg selv i luften da ambulansepersonell kom til stedet.

Militærleir angrepet

Grytidlig mandag morgen angrep bevæpnede menn militærleiren Albu Slaib i nærheten av byen Dhuluiyah. Byen ligger ikke langt fra tidligere diktator Saddam Husseins fødeby Tikrit 90 kilometer nord for Bagdad. Minst sju soldater ble drept i angrepet, ifølge en lege ved et sykehus i nærheten.

I Bagdad har det også vært en rekke skyteepisoder og bombeangrep. Også Saadiya, Khan Beni Saad, Kirkuk, Tuz Khurmatu og Dibis ble rammet av bomber og skyting. Alle byene ligger nord for Bagdad.

Les også: Irak nekter å ta i mot utviste asylsøkere

Urolig under ramadan

I Saadiya og Khan Beni Saad ble militære kontrollposter angrepet. To soldater og en politimann ble drept. Byene ligger i den urolige Diyala-provinsen nordøst for Bagdad.

Ingen grupper tok umiddelbart på seg skylden for angrepene, men al-Qaida i Irak har de siste dagene kunngjort at de vil kjempe for å vinne tilbake tapt territorium i landet.

Søndag ble 17 personer drept i flere bombeangrep forskjellige steder i Irak. Inntil søndagens angrep har det vært forholdsvis rolig i Irak i opptakten til muslimenes hellige fastemåned ramadan, som begynte fredag.

Det er ikke uvanlig at terrorgrupper styrker angrepene sine under ramadan. I fjor lovet al-Qaida å angripe minst hundre mål i Irak under ramadan, som hevn for drapet på lederen Osama bin Laden. Flere titalls mennesker ble drept i angrepene.

Les også: Minst 25 drept av bilbombe i Irak

Over 40 mennesker drept i væpnede angrep i Irak

Arvesaken etter drap på norsk kvinne i Irak avgjort

Les flere nyheter