- Har utvist sviktende lederskap

FÅR HØRE DET: I kjølvannet av skytingen har ikke Obama nevnt noe om en innstramming av de liberale våpenlovene i USA. Det tolker enkelte som et knefall for den mektige våpenlobbyen.(Foto: AP Photo) Les mer Lukk

Skytemassakren i Aurora kommer trolig ikke til å påvirke USAs liberale våpenlovgivning. President Obama får kritikk for ikke å ha tatt opp kampen mot den mektige våpenlobbyen.

Fakta om skytemassakren i Aurora:  

* Skytingen fant sted under premieren på den nyeste Batman-filmen på en kino i Aurora, Colorado fredag 20. juli.

* 12 personer ble drept og flere titalls andre såret.

* Massakren er den alvorligste siden skytingen på Virginia Tech i april 2007.

* Gjerningsmannen James Holmes hadde farget håret rødt og var utkledd som Jokeren, en av Batmans erkefiender. * Holmes hadde også plantet bomber og beholdere med brannfarlig væske i leiligheten. Bombene skulle utløses ved hjelp av snubletråder.

Både Obama og hans motkandidat i høstens presidentvalg, republikaneren Mitt Romney, har innstilt valgkampene sine etter fredagens massakre der 12 personer ble skutt og drept under en kinopremiere i Aurora i delstaten Colorado. Flere titalls personer ble såret av skuddene, og tilstanden for fem av dem er fortsatt alvorlig.

Søndag kveld skal president Obama møte familiene til flere av ofrene under en minnestund utenfor rådhuset i Aurora.

Krever debatt

I kjølvannet av skytingen har ikke Obama nevnt noe om en innstramming av de liberale våpenlovene i USA. Det tolker enkelte som et knefall for den mektige våpenlobbyen.

– Presidenten har dessverre utvist sviktende lederskap når det gjelder å stå opp mot våpenlobbyen, sier Daniel Vice ved Center to Prevent Gun Violence til CNN.

New Yorks borgermester, Michale Bloomberg, forlangte søndag at både Obama og Romney tar debatten og skjerper våpenkontrollen.

Les også: Massedrapsmannens leilighet sikret for bomber

– Dette er et enormt problem i landet vårt, og det er opp til de to presidentkandidatene. De vil lede landet vårt. Hvor er de nå og hvorfor tar de ikke affære? Det bør de, hvis de vil ha stemmene våre, sa Bloomberg i et intervju med CBS.

Amerikanerne er splittet i synet på våpenlovene. 49 prosent ønsker å verne om retten til å bære våpen, mens 45 prosent oppgir at det er viktigere med strengere kontroll, ifølge en undersøkelse utført av Pew i april.

Les også: Obama rystet over Batman-massakren

Ingen flere mistenkte

Amerikansk politi forteller at våpnene og ammunisjonen 24-åringen benyttet i massakren, ble anskaffet på lovlig vis. Politiet opplyser samtidig at de ikke har flere mistenkte i saken.

En talskvinne for politiet i Aurora avviste søndag alle rykter om at James Holmes skal ha fått hjelp av en medsammensvoren.

Bombeeksperter fra politiet har nå sikret leiligheten til James Holmes. 24-åringen hadde montert en rekke bombefeller med snubletråd og andre innretninger i leiligheten, som ville ha gått i lufta dersom noen hadde tatt seg inn uten å vise aktsomhet.

Les også: Batman-Bale sjokkert etter Aurora-skyting

– Aldri sett lignende

Ved hjelp av bomberobot greide politiet å uskadeliggjøre innretningene, og natt til søndag norsk tid ble det opplyst at alle sprengladninger var fjernet.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Det finnes store mengder ledninger, snubletråder, beholdere fulle av ammunisjon, beholdere fulle av væske, fortalte politisjef Dan Oates i Aurora tidligere lørdag.

Holmes ble pågrepet utenfor kinosalen i Denver-forstaden Aurora, rett etter at han hadde skutt og drept tolv mennesker under premieren på den siste Batman-filmen natt til fredag.

Holmes skal møte i forhørsretten mandag, der han vil bli representert av en offentlig oppnevnt forsvarer.

Les flere nyheter