Tour-vinner lar føttene snakke

GUL TRØYE: Sammenlagtvinner Bradley Wiggins hadde rollen som opptrekker for lagkameraten og landsmannen Mark Cavendish på avslutningsetappen av Tour de France søndag. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere ganger under årets Tour de France har triumfatoren Bradley Wiggins hatt problemer – med seg selv om med kritiske spørsmål fra et helt pressekorps.

Under Tour de France har han latt føttene snakke.

Kritiske spørsmål om hvordan han i løpet av kort tid klarte å forvandle seg fra en av verdens beste banesyklister til å bli en potensiell Tour-vinner, har ikke falt i god jord hos briten. Under årets Tour har han gjentatte ganger mistet oversikten og rast over spørsmål han ikke har likt.

– Jeg er bare et menneske, unnskylder han seg med. – Takk for at dere holder ut, har Wiggins sagt, henvendt til pressen.

Ledet Sky-toget

Søndag ble han den første briten til å vinne Tour de France, og avslutningsetappen på Champs-Élysées ble en ren sjarmøretappe. Før han krysset mållinjen hadde han fungert som opptrekker for etappevinner Mark Cavendish, som nok en gang stilte konkurrentene i forlegenhet.

Bradley Wiggins ledet an i «Sky-toget» før Edvald Boasson Hagen tok over de siste 500 meterne. Ut av den siste svingen startet Cavendish en solid langspurt og ingen klarte å matche raketten fra Isle of Man.

Les også: Positiv dopingprøve for Schleck

– Drømte om seier

Det var lørdagens tempoetappe som definitivt sørget for sammenlagtseieren til Wiggins. For bare tre år siden ville en Wiggins-seier i Touren vært utenkelig, men etter en svært god fjorårssesong var kapteinsrollen hans.

32-åringen står øverst på podiet, nå som en allroundsyklist av beste merke. For ti år siden som en av verdens beste baneryttere.

– Jeg tenker tilbake på den gang jeg så Touren på TV. Da drømte jeg en dag om å vinne, sier Wiggins.

Les også: Giro-vinner ute av Tour de France

Gutt fra London

Forvandlingen til en rytter i verdensklasse ble klar for noen og hver da han endte som nummer fem på en knallhard fjelletappe til Verbiers i 2009.

– Jeg har ikke riktig trodd at det kunne bli virkelighet at en gutt fra London skulle gå til topps på Touren, sier Wiggins i et intervju med Ritzau.

– Det har vært en fantastisk reise siden jeg ble juniorverdensmester i 1998, sier han.

Fjerde strake

På avslutningsetappen tok Cavendish tok sin fjerde strake seier på Champs-Élysées. Han vant foran slovaken Peter Sagan og australieren Matthew Goss. Boasson Hagen ble nr. 9 på etappen.

Sagan tok poengtrøyen som beste spurter i årets Tour, mens franske Thomas Voeckler tok klatretrøyen. Radioshack ble beste lag, mens amerikanske Tejay Van Garderen ble beste rytter under 25 år. Danske Chris Anker Sørensen ble utpekt til rittets mest offensive syklist.

Les flere nyheter