AUF-leder: Vi har svart på terroren med mer engasjement

AUF-leder Eskil Pedersen talte til ungdommene på Utøya på ettårsmarkeringen for den forderdelige tragedien som utspant seg under AUFs sommerleir 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

AUF-leder Eskil Pedersen oppfordret ungdommen som var samlet på Utøya søndag om å kjempe videre for verdiene til de 67 personene som ble drept i terrorangrepet på øya 22. juli i fjor.

Flere hundre ungdommer var samlet på Utøya for å høre Pedersens tale under minnemarkeringen for 22. juli søndag. Mens Pedersen pratet, kunne man se enkelte tørke tårer. Andre holdt rundt hverandre.

Les også: Følg live-dekningen av minnemarkeringene 22. juli her

Svaret på terroren

– Kjære AUF-ere. I dag er vi tilbake i bakken hvor vi satt for et år siden. I dag skal vi minnes dem som ble drept, i morgen skal vi kjempe videre for det de trodde på, sa Pedersen fra talerstolen.

– Dere er det klareste svaret på terroren, dere illustrerer terroristens nederlag. Vi viderefører engasjementet for de vi har mistet, og vi støtter opp om verdier som mangfold og likeverdighet. Vi står urokkelig i troen på et samfunn hvor vi respekterer hverandre uansett bakgrunn, hudfarge og tro. Ingen kan skremme AUF fra det standpunktet, sier han.

Les også: Stoltenberg: - Gjerningsmannen mislyktes, folket vant

Takket for motet

AUF-lederen snakket videre om sorgen etter 22. juli og hvordan mange reagerer ulikt på det som skjedde.

– Vi går i ulikt tempo, og noen ganger går det bakover. Det er lov å være sint, det er lov å ikke få toppkarakter på matteprøven, det er lov å være sliten. Vi er bare mennesker som alle andre. Men vi hjelper hverandre, og vi er her i dag. Det er jeg stolt over. Jeg takker dere for motet og for troen på at politikk nytter, sa Pedersen.

Les også: AUF: Slik har de det, ett år etter terroren

Han mener det er viktig å holde motet oppe.

– Vi har grått, trøstet og satt ord på det vonde. Men vi har også smilt og vist at vi har humøret i behold. Det er også å hedre vennene våre som ikke er her i dag, ingen av dem ville ønsket at vi ga opp, sa han.

Les flere nyheter