– Flere mistenkte for terrorangrep i Bulgaria

Slektninger sørger over liket til Ellior Price i hans begravelse 20. juli i år. Price var en av de som ble drept av en selvmordsbomber i Bulgaria, og amerikanske og israelske kilder peker nå på Hizbollah som ansvarlig. Foto: AFP Photo / Jack Guez Les mer Lukk

Mye tyder på at selvmordsbomberen som tok med seg seks personer i døden i Bulgaria onsdag, ikke var alene om angrepet. Bulgarsk politi skal operere med ytterligere to mistenkte.

Fakta:  

* Sju mennesker ble drept og over 30 ble såret i et selvmordsangrep mot en buss med israelske turister ved den bulgarske feriebyen Burgas onsdag.

* Angrepet skjedde nøyaktig 18 år etter at et angrep mot et jødisk samfunnssenter i Argentina tok livet av 85 personer og såret rundt 300.

* 13. februar i år ble fire personer såret da en bilbombe eksploderte utenfor den israelske ambassaden i New Delhi i India. Et lignende angrep ble avverget utenfor ambassaden i Tbilisi i Georgia

* 14. februar ble en israelsk diplomat såret av en ny bilbombe i Bangkok, Thailand.

* 3. juli anklaget Israel Iran for å ha planlagt angrep mot israelske mål i Kenya etter at to iranere med eksplosiver ble arrestert i landet.

* 7. juli ble en 24 år gammel svensk statsborger pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

* Israel anklager Iran og libanesiske Hizbollah for å stå bak alle disse angrepene og angrepsforsøkene.

Hvem som sprengte seg i lufta ved turistbussen, er fortsatt et mysterium. Bulgarsk politi har offentliggjort overvåkningsbilder av en langhåret, ung mann med ryggsekk, som oppholdt seg på flyplassen før de israelske turistene ankom.

Det er tatt både fingeravtrykk og DNA-prøver av selvmordsbomberen, men disse har ennå ikke gitt etterforskerne noe svar.

– Mannen hadde lyst ansikt og lyse øyne og svært tykt, brunt hår, sier Galina Mileva, som var med på obduksjonen av selvmordsbomberen.

Bulgarias innenriksminister Tsvetan Tsvetanov opplyste før helga at bombemannen ikke var bulgarsk, men at han hadde oppholdt seg i landet fire dager før han slo til.

Les også: Säpo avviser at svenske sto bak terrorangrep

Leiebil-mysterium

Enkelte hevder at bombemannen forsøkte å leie bil i den lille kystbyen Pomorie noen dager før angrepet, men ble avvist fordi utleieren fattet mistanke til førerkortet hans som var utstedt i Michigan i USA. Ifølge politiet var førerkortet falskt.

Kona til mannen som driver bilutleiefirmaet, Afrodita Petrova, sier imidlertid at hun er sikker på at vedkommende som forsøkte å leie bil var arabisk, og at han hadde barbert hode.

– Bombemannen er ikke samme mann som forsøkte å leie bil. Han kan være en medsammensvoren, sier Bourgas-journalisten Katia Kassabova fra nettstedet besove.org.

Nettstedet var det første som brakte bildene av onsdagens angrep.

– Bombemannen hadde blå øyne, mens mannen som ville leie bil, hadde brune øyne, legger Kassabova til.

Les også: Seks omkom i busseksplosjon i Bulgaria

Medhjelper

Både amerikansk og israelsk etterretning bistår Bulgaria i etterforskningen, og det samme gjør Interpol.

Ifølge Tsvetanov benyttet selvmordsbomberen rundt 3 kilo TNT, og den bulgarske avisen Pressa og fjernsynsstasjonen bTV antyder også at han kan ha hatt en medsammensvoren som utløste bomben via mobiltelefon.

Øyenvitner skal ha beskrevet denne personen som korthåret og engelsktalende med en distinkt aksent, kanskje amerikansk, skriver The Jerusalem Post. Bulgarsk politi har sirkulert en tegning av denne personen, i håp om at publikum kan bidra med opplysninger.

Den bulgarske avisen Standard Sunday henviser til politikilder som opplyser at to personer fungerte som støtte og voktere av selvmordsbomberen på Burgas-flyplassen. En av mennene skulle overta selvmordsbomberens oppgaver hvis denne ble avslørt, mens den andre skulle drepe de to første hvis disse trakk seg eller ble arrestert før angrepet.

Les også: Faremo vil stramme til terrorlovgivningen

Ukjent gruppe tar skylden

En hittil ukjent islamistgruppe hevder å stå bak terrorbomben som kostet fem israelske turister og en lokal bussjåfør livet i Bulgaria.

– Med Allahs hjelp og etter nøye overvåking lyktes en av oss med å sprenge en jødisk buss i Bulgaria, heter det i en kunngjøring fra gruppen som kaller seg Base of Jihad, lagt ut på en libanesisk nettside, skriver The Jerusalem Post.

En talsmann for utenriksdepartementet i Bulgaria avviser imidlertid overfor det bulgarske nyhetsbyrået Focus at det var denne gruppen som sto bak.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman hevder at det foreligger «solide beviser» for at det var libanesiske Hizbollah som sto bak bomben i Bulgaria, «i nært samarbeid med den iranske revolusjonsgarden».

USA har vært noe mer tilbakeholdne, men har også antydet at Hizbollah kan ha stått bak.

Les flere nyheter